Ajax kan verdedigende stelling niet doorbreken

PSV-doelman Gomes stompt de bal weg voor Ajacied Johnny Heitinga en teamgenoot Eduardo Alcides. Foto Eric Brinkhorst eindhoven psv-ajax duel foto eric brinkhorst Brinkhorst, Eric

PSV0Ajax0

Ruststand 0-0. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 35.000.

De kampioen van het huidige seizoen 2007-2008 zal zeker niet de boeken in gaan als een van de meest opwindende uit de Nederlandse voetbalhistorie. Na de onbesliste topper tegen Ajax is PSV de zevende titel in deze eeuw toch weer een stap genaderd. PSV behoudt met nog vijf rondes te spelen vier punten voorsprong op eerste achtervolger Ajax.

Uitdager Ajax liet gisteren de kans liggen iets te doen aan die achterstand. Met uitduels tegen FC Twente, Heerenveen en FC Groningen nog voor de boeg, moeten de kansen voor de Amsterdamse ploeg om de stand in de laatste vijf duels gelijk te trekken niet hoog worden aangeslagen. Ajax-trainer Adrie Koster sprak gisteren de hoop uit dat PSV nog twee keer gelijk zal spelen. In dat geval zou zijn ploeg, als die geen misstappen begaat, op doelsaldo kampioen kunnen worden. Dat PSV nog een keer verliest, daar rekent Koster kennelijk al niet meer op.

De Brabantse ploeg speelde tegen Ajax net geen afbraakvoetbal. Het spel was duidelijk gericht op het voorkomen van een nederlaag, niet op de amusementswaarde. Interim-trainer Sef Vergoossen heeft van directeur Jan Reker ongetwijfeld maar één opdracht meegekregen en dat is kampioen worden. PSV heeft de inkomsten van de Champions League nodig om de begroting sluitend te krijgen en topvoetbal te kunnen continueren. Wel of geen deelname aan het lucratieve Europese bekertoernooi kan tientallen miljoenen euro verschil uitmaken.

PSV kiest duidelijk voor de zakelijke aanpak, die de club drie kampioenschappen op rij opleverde. Dat ging vaak samen met fantasieloos voetbal. Onder tussenpaus Vergoossen heeft PSV zijn laatste greintje avontuurlijk voetbal verloren. Spelers met veel aanvallende kwaliteiten als Jefferson Farfan en Balasz Dzsudzsak moeten in dienst van het elftal spelen. Ze lijken vastgeketend aan een tegenstander op de vleugel. Al was het gisteren niet de bedoeling dat Farfan bijna rechtsback kwam te spelen.

Dzsudzsak arriveerde in de winterstop met veel elan in Eindhoven. Hij schitterde tegen Feyenoord en Ajax. In de Arena scoorde de Hongaar zelfs met een afstandsschot. Inmiddels is het initiatiefrijke en creatieve voetbal bij hem verdwenen. Wellicht door wat reservebeurten, die zijn zelfvertrouwen hebben aangetast, en de tactische opdrachten.

Zoals wel vaker speelde PSV gisteren met één spits (Danny Koevermans) en teruggetrokken flankspelers (4-5-1-systeem). Het meest trieste was dat Vergoossen achteraf de spelers verantwoordelijk hield voor de saaie vertoning. „Ik zou ook graag een sprankelende wedstrijd willen zien. Maar de spelers moeten het uitvoeren. De zuiverheid in het spel ontbrak”, zei PSV-trainer refererend aan de rommelige opbouw, die gepaard ging met veel balverlies. En dan begripvol: „We hebben ook wel een zwaar programma achter de rug.”

Het is natuurlijk aan de tegenstander om een behoudende opstelling te doorbreken. Ajax slaagde daar niet in. Koster wilde PSV verrassen en koos voor een andere strategie dan de laatste weken. Hij liet Klaas Jan Huntelaar achter twee ‘wijde spitsen’ opereren. Dat zijn aanvallers die vanaf de flank naar binnen trekken. De een was Luis Suarez, de ander Leonardo. Ze werden in de rug gesteund door controleur Edgar Davids. Dit alles was bedoeld om een extra aanspeelpunt te hebben op het middenveld. Maar om juist in deze wedstrijd over te gaan op een andere tactiek, dat hield wel wat risico’s in.

Feit was dat de vaak struikelende Suarez, zondag in de wedstrijd tegen Willem II nog uitblinker, bij veel acties niet uit de verf kwam. Leonardo leek wedstrijdritme te ontberen. En Huntelaar had misschien nog wel de meeste moeite met zijn nieuwe rol. Achteraf moest de topscorer op zijn lippen bijten om de strategie niet te kritiseren. Uit zijn non-verbale houding werd wel duidelijk dat hij het graag anders had gezien. „Het is de keuze van de trainer. In de eerste helft ging het nog wel goed. Na rust werd ik geschaduwd door Timmy Simons en kwam ik bijna niet meer aan voetballen toe”, aldus Huntelaar. Toch had hij bij een corner nog een vrije kopkans. „Maar de bal gleed van mijn hoofd.”

De allerminst vrolijk kijkende Huntelaar was wel in de stemming om te reageren op het nieuws uit Spanje, waar de media melden dat Real Madrid de spits wil inlijven. Hij zei uiteraard van niets te weten, maar maakte duidelijk niet afwijzend tegenover een buitenlands avontuur te staan. „Een voetballer wil grote wedstrijden spelen. Dat kan in landen als Spanje. Daar kun je je sneller ontwikkelen.”

De komst van de nieuwe Ajaxtrainer Marco van Basten lijkt geen invloed te hebben op een eventueel besluit van Huntelaar om uit Nederland weg te gaan. „Je moet als voetballer naar je eigen ontwikkeling kijken en niet naar de trainer.”

Wanneer spelers als Huntelaar, Farfan en Johnny Heitinga in de komende zomer in een andere competitie onderdak vinden, zal de armoede in de eredivisie nog groter worden dan gisteravond zichtbaar was.

    • Erik Oudshoorn