Afvallen en slank blijven gaat het best met personal coach

Rotterdam. Mensen die te dik waren en na vermageren op gewicht willen blijven, hebben meer aan een personal coach dan aan ondersteuning door een interactieve website of schriftelijke informatie. De personal coach had aan één maandelijks telefoontje van 5 tot 15 minuten genoeg om een interactieve website te verslaan. Alleen in het eerste half jaar zijn website en persoonlijke begeleiding even goed. Die gegevens rollen uit Amerikaans onderzoek dat vorige week is gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association. Het onderzoek begon met 1.685 mensen die een half jaar op dieet gingen. Ruim de helft (1.032 mensen) slaagde erin om meer dan 4 kilo kwijt te raken, gemiddeld was men ruim 8 kilo kwijt. Die 1.032 mochten door voor het 2,5 jaar durende behoud-uw-gewichtonderzoek. Mensen die in een half jaar tijd ruim 8 kilo waren afgevallen, kwamen in de 2,5 jaar erna gemiddeld 4 kilo aan, met hulp van zo`n personal coach. Ex-lijners met steun van de site hadden er weer 5,2 kilo bij. Het zwaarst (gemiddeld 5,5 kilo) werden de mensen die het zelf moesten doen met een infopakket.