Acteur Paul Scofield overleden

LONDEN, 20 MAART. De Britse (film)acteur Paul Scofield (86) is gisteren in een ziekenhuis in Sussex overleden. Dat meldde zijn agent vandaag. De acteur gold als een van de beste Shakespeare-vertolkers van Groot-Brittannië, en leidde verschillende jaren de Royal Shakespeare Company. Scofield kreeg een Oscar voor beste mannelijke hoofdrol voor zijn vertolking van Sir Thomas More in de filmversie van A man for all seasons (1966) van Fred Zinnemann. Voor zijn spel in het gelijknamige toneelstuk kreeg hij een Tony. Scofield begon zijn toneelloopbaan in 1940, maar zou meer en meer films gaan doen. Hij speelde King Lear in een verfilming van 1972 en de koning van Frankrijk in Kenneth Branaghs verfilming van Henry V (1989). In 2004 werd een vertolking van King Lear uit 1962 door Scofield uitverkoren tot allerbeste rol in een toneelstuk van Shakespeare ooit. In de jury zaten collega-acteurs als Sir Ian McKellen, Ian Richardson en Sir Antony Sher. Richard Burton zei eens: ”Van de tien grootste momenten in het theater zijn er acht veroorzaakt door Scofield.”