322,58 euro per woord

Deze week begon met een breinbrekertje, op de voorpagina van de Volkskrant. De bedenker ervan, Harry de Winter, heeft er maar liefst 10.000 euro voor over gehad om het advertentietje te plaatsen.

‘Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.’

Die 31 woorden (van 322,58 euro per stuk) vragen om een close reading. De centrale boodschap van het zinnetje lijkt deze te zijn: „Wilders moet veroordeeld worden voor discriminatie.” Door een rechter dus, mogen we aannemen, want dat is de instantie die mensen veroordeelt. Een beetje raar, om daarvoor te adverteren. Kon De Winter niet beter aangifte doen? Dat is een stuk goedkoper.

Maar bij nadere lezing blijkt zich echter een tweede standpunt in de tekst schuil te houden, namelijk: „Rechters veroordelen wél discriminatie van Joden, maar niet van moslims.”

Hoe je het ook wendt of keer, dat is de premisse. De advertentie richt zich dus niet zozeer tegen Wilders, als wel tegen de rechterlijke macht. Boodschap: rechters discrimineren moslims. Een aangezien de Joden hier een hoofdletter hebben (lees dus: het volk, de etniciteit), moet je dit j’accuse zelfs verstaan als: „Onze rechters zijn racisten.”

Dat is wel even slikken.

’s Avonds maar Pauw en Witteman kijken, die hem natuurlijk aan tafel gaan vragen.

En jawel, daar zit hij dan. Goed voorbereid met een stapel papieren voor zich. Aha, denk ik, daar komen ze dan, die cijfers waaruit de misstanden bij de rechterlijke macht blijken. Maar er komt niks, en Jeroen noch Paul vraagt hem ernaar. Waarom die advertentie? Omdat hij boos was op Wilders en dacht: „Nou ga ik iets doen. Dan kan ik jullie opbellen, maar zo werkt het in Nederland niet.”

Arme, ijdele Harry. Heeft voor tienduizend euro een plaatsje bij Pauw en Witteman moeten kopen. En wat levert het op? Tien minuutjes kibbelen met arabist Hans Jansen. Duizend euro per minuut. En geen woord over die racistische rechters.

Christiaan Weijts