1 kijken

De strip, maar dan nu zonder het harige rode monster.
De strip, maar dan nu zonder het harige rode monster. Davis, Jim

Garfield zonder Garfield

www.garfieldminusgarfield.tumblr.com

Wie kent ’m niet, die pluizige, roodharige, vraatzuchtige kat? In stripvorm maakt hij Jon en Odie het leven zuur, terwijl hij zelf niet veel anders doet dan eten en slapen. Er zijn meerdere films aan hem gewijd én tv-series én videogames. En dat voor zo’n lui beest. Geen wonder dat de maker van deze site zich af ging vragen hoe de strips er zonder de kat uit zouden zien. Het resultaat is – in zijn ogen – een nóg betere comic over schizofrenie, bipolaire stoornissen en de lege wanhoop van het moderne leven. We kijken mee met Jon Arbuckle, een eenzame jongeman in een Amerikaanse voorstad, wiens pogingen iets van zijn leven te maken gedoemd zijn te mislukken. Het was altijd al knap hoe Jim Davis, de geestelijke vader van Garfield, in drie frames een idiote gebeurtenis met de kat en zijn baasje wist neer te zetten. Niet alle strips zonder het oranje monster zijn leuk, maar enkele zijn ronduit hilarisch. Zo is er één waarin Jon uitgeblust naar zijn chocolade-ijsje staat te staren, zich afvragend wat het doel van zijn leven is. De afloop laat zich raden: daar is Garfield niet bij nodig. (MK)