Viskerrie met Thaise aubergine

Voor 2 tot 3 personen:2 eetlepels plantaardige olie50 gram groene kerriepasta4 deciliter dikke kokosmelk3 citrusbladen100 g Thaise appelaubergines200 g bimi 2 tot 3 stevig visfilets met vel, elk 150 tot 180 gzout en peper1 eetlepel vissaus2 eetlepels vers limoensapgehakte verse korianderpartjes limoen, voor het serveren

Gebruik voor dit recept kant-en-klare Thaise kerriepasta naar keuze uit een pakje of pot. De meeste pasta’s zijn behoorlijk pittig, dus gebruik minder pasta voor een minder scherp gerecht. Een schepje suiker door de saus vermindert ook de scherpte. Thaise appelaubergines zijn kleine, groenwitte ronde aubergines die in dikke trosjes aan steeltjes zitten. Door hun stevige structuur behouden ze tijdens het koken hun vorm en zijn perfect in kerrieschotels. Hun lichtbittere smaak vormt ook een heerlijk contrast met de andere ingrediënten.

Verhit de plantaardige olie in een grote, zware koekenpan of wok op matig vuur. Voeg de kerriepasta toe en laat onder regelmatig roeren circa 5 minuten zachtjes bakken. Voeg de kokosmelk en citrusbladen toe en laat 5 minuten sudderen. De saus zal nu iets dikker gebonden zijn.

Trek de Thaise aubergines van de steeltjes en verwijder ook de kroontjes. Snijd de bimi in stukken van 5 centimeter lang. Doe de aubergines en stukken bimi in het kokos-kerriemengsel en leg het deksel op de pan. Laat alles op matig vuur 10 minuten zachtjes koken. De groenten moeten bijtgaar zijn wanneer u de visfilets toevoegt.

Bestrooi de vis met zout en peper en leg op de groenten in de saus. Leg het deksel op de pan en laat alles nog 5 minuten sudderen. Controleer of de vis gaar is met de punt van een mes. Schep de vis uit de pan en schik op voorverwarmde borden. Draai het vuur hoog. Roer de vissaus en het limoensap door de inhoud van de pan en laat even stevig koken. Schep de groenten en de saus over en naast de vis.

Serveer met rijst of mie. Garneer met versgehakte koriander en geef er partjes limoen bij.

Kim Maclean

Morgen: potage de topinambour