Verder gaan dan Sophie ooit gegaan is

Een tijdje geleden zat ik in de trein en toen stapte Nicolette Kluijver in, de BNN-presentatrice die is doorgebroken door in een trein aan de noodrem te trekken. Dit keer trok ze niet aan de noodrem, althans, niet terwijl ik erin zat. Ze praatte met een vriend over alle ontberingen die ze recentelijk in Try Before You Die had ondergaan. Als ik het goed samenvat, moest ze een berg beklimmen onder leiding van een stel half-fascistoïde militairen, waarbij ze aanhoudend moest kotsen en ook nog een heel erge kater had. Daarna was haar auto kapotgegaan en had ze de hele avond gedanst. Of iets dergelijks. Alleen al van het afluisteren van dit gesprek kreeg ik pijn en kramp op allerlei plekken in mijn lichaam.

Het is ook wat om Nicolette Kluijver te zijn, want zij moet als tweede generatie-Sophie Hilbrand verder gaan dan Sophie ooit gegaan is. Van Sophie vonden we het al gewaagd als ze Balkenende interviewde met een snorkel op, of op een onverwacht momentje het Journaal binnensprong, of aan Wouter Bos vroeg of hij weleens befte, maar Nicolette moet daar overheen. En dus moet zij, las ik nu in een interview met haar in Vara TV Magazine over haar nieuwe programma Crazy 88: urenlang trippen op een drug die Ayahuasca heet, bij vreemden aanbellen in een string, met 120 kilometer per uur in een bobslee, slagroom van mensen hun billen likken, tongen met een hoogbejaarde man, onder het ijs zwemmen, met heksen de duinen in die haar insmeren met heksenzalf en dan met z’n allen lekker spacen, ‘o, en ik ga waarschijnlijk aan een pad likken’. En ze moet ook nog de hele dag over seksdingetjes praten met Filemon Wesselink.

Om die reden zou ik, als ik een blonde tv-vrouw mocht zijn, het minst graag Nicolette Kluijver willen zijn. Ik bedoel, ik vind zo’n opdracht met een vlot, een lege fles en een raadsel in Wie is de mol? al intimiderend.

Wel een wonderlijk wezen, trouwens, die Nicolette. In het interview geeft ze toe dat ze erg ijdel is. ‘Ik vind het heel vervelend als er in een item allemaal snot om me heen vliegt’, bekent ze in het stuk. Wat natuurlijk nogal vaak gebeurt, met zo’n baan als die van haar. Niet bang voor drugs, maar wel voor snot. Dé functieomschrijving van een BNN-babe.

    • Aaf Brandt Corstius