Venezuela kan weer bij gelden oliebedrijf

Een Britse rechtbank heeft gisteren de door Exxon Mobil gevraagde bevriezing van tegoeden van de Venezolaanse oliemaatschappij PDVSA opgeheven. Vorige maand slaagde de Amerikaanse energiegigant er via de rechter in 12,3 miljard dollar (7,8 miljard euro) aan tegoeden van de staatsoliemaatschappij van Venezuela te laten bevriezen. Exxon deed dit vooruitlopend op de arbitragezaak die het bij de Wereldbank tegen Venezuela heeft aangespannen, omdat de regering-Chávez zich vorig jaar een belangrijk project in de olierijke Orinoco-delta toe-eigende.

Een rechtbank in Londen hief dit bevel gisteren op, omdat het dispuut geen verband houdt met het Verenigd Koninkrijk. Exxon moet bovendien de juridische kosten van 380.000 pond (484.500 euro) aan Venezuela vergoeden. Het bedrijf zei gisteren dat het niet in beroep gaat. De Venezolaanse minister van Olie en Energie zei gisteren: „Samen met PDVSA won ons volk, ons land, ons vaderland.”

De bevriezing lokte vorige maand een heftige reactie uit van president Chávez. Hij zei desnoods de olieleveranties aan de Verenigde Staten te zullen staken. Overigens staan soortgelijke bevriezingen, die rechters in de VS, Nederland en de Nederlandse Antillen PDVSA in december en januari oplegden, nog overeind.

Het besluit van gisteren maakt het voor de PDVSA wellicht makkelijker om investeerders te vinden. Het bedrijf wil de olieproductie de komende vier jaar verdubbelen – de laatste tijd daalde de productie door technische problemen juist licht. Een hogere productie wordt cruciaal geacht voor Chávez, die door allerlei economische problemen – hoge inflatie en voedselschaarste – onder druk staat om meer oliedollars te steken in sociale projecten. In november zijn er lokale en regionale verkiezingen in Venezuela. (Bloomberg, AP)