Veiligheid van joodse staat is voor Merkel ‘staatsraison’

Bondskanselier Merkel van Duitsland heeft zich gisteren in een historische rede voor de Knesset, het Israëlische parlement, pal achter de joodse staat opgesteld. „De veiligheid van Israël is voor mij als bondskanselier nooit verhandelbaar”, zei ze.

Het was voor het eerst dat een Duitse regeringsleider de Knesset toesprak. Twee presidenten van Duitsland gingen Merkel weliswaar voor – Johannes Rau en Horst Köhler – maar hun redes waren politiek minder beladen. Merkel was drie dagen in Israël wegens het 60-jarig bestaan van de joodse staat.

De bondskanselier hekelde in haar toespraak de raketaanvallen van Hamas en de opstelling van Iran, dat met zijn nucleaire programma „een gevaar voor de vrede en veiligheid” vormt. „Bijzondere aanleiding tot zorg” zijn volgens haar de dreigementen van de Iraanse president aan het adres van Israël en het joodse volk.

Ze wees op het gevaar van een Iraanse atoombom, „eerst en vooral voor de veiligheid en het voortbestaan van Israël. (…) Dat [de bom] moet verhinderd worden”. Als het erop aankomt mag de Duitse steun voor Israëls veiligheid niet bij woorden blijven.

Ze wees met nadruk op de „bijzondere historische verantwoordelijkheid” en de verplichting die Duitsland heeft voor de veiligheid van Israël. Die verantwoordelijkheid– „onderdeel van de staatsraison van mijn land” – grijpt terug op de Shoah, de massamoord op joden door Duitsland in de Tweede Wereldoorlog.

Slechts enkele Israëlische parlementariërs protesteerden tegen het feit dat Merkel in de Knesset Duits sprak. Vooral voor Merkels woorden over Iran werd hard geklapt. Tijdens een eerder bezoek aan Duitsland bekritiseerde de Israëlische premier Olmert overigens het feit dat het Duitse bedrijfsleven nog steeds grootschalig zaken doet met Iran.

In Merkels rede was nergens sprake van kritiek op Israël. Ze zei voor een twee-statenoplossing met de Palestijnen te zijn, „waarvoor compromissen nodig zijn die door beide zijden worden geaccepteerd”.

Duitsland en Israël zullen jaarlijks zogeheten regeringsconsultaties organiseren, speciale kabinetszittingen die Duitsland tot nu toe alleen houdt met een enkele grote Europese landen.