Veelgelauwerd filmmaker

Regisseur Anthony Minghella (‘The English Patient’) wilde films maken waarin het leven de liefde wordt verklaard.

Anthony Minghella Foto AP ** FILE ** British film director Anthony Minghella arrives for the European premiere of the film "The Last King of Scotland" for the first screening for the 50th anniversary of the London Film Festival, in London's Leicester Square in this Oct. 18, 2006 file photo. According to news reports in London, the 54 year old director has died, Tuesday, March 18, 2008. (AP Photo/ Max Nash, FILE) Associated Press

De Britse schrijver en filmmaker Anthony Minghella is op 54-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn agent, Judy Daish, gisteren bekendgemaakt. De BBC meldt dat Minghella vorige week een kleine operatie had ondergaan in de hals. De operatie leek geslaagd, maar maandagochtend kreeg hij een fatale bloeding.

Minghella, die zijn grootste succes beleefde met The English Patient in 1996, had juist de verfilming van de roman The No. 1 Ladies’ Detective Agency van Alexander McCall Smith voltooid, die geheel is opgenomen in Botswana. De BBC zend de pilot van de serie komende zondag uit.

Anthony Minghella werd geboren als zoon van Italiaanse immigranten, befaamde ijsmakers, op het Britse eiland Wight. Hij speelde keyboards in verschillende bandjes, tot hij ging studeren in Hull. Vanaf dat moment legde hij zich toe op het schrijven. Hij kreeg vanaf zijn toneeldebuut in 1975, een bewerking van Gabriel Josipovici’s Mobius the Stripper, veel lof en prijzen voor stukken als Whale Music en Made in Bangkok in de jaren tachtig. Op dat moment was hij al een veelgevraagd scriptschrijver voor radio en televisie.

In 1990 maakte hij zijn debuut als filmregisseur met Truly Madly Deeply, een intelligente, bizarre komedie over een man die na zijn dood zijn leven met zijn echtgenoot weer opneemt. De film werd goed ontvangen, maar alles in Minghella’s carrière zou in de schaduw komen te staan van zijn bewerking van Michael Ondaatjes roman The English Patient.

Hoewel strenge critici vielen over de gelikte romantiek, was de film hét succes van 1996. Negen Oscars, waaronder die voor beste film en beste regie, won de film waarin verhalen vlak voor en vlak na de Tweede Wereldoorlog, in Afrika en Italië, werden verweven.

Zo werd hij een vloek en een zegen voor de maker, die met The Talented Mr. Ripley, , naar een boek van Patricia Highsmith, noch met Cold Mountain, een epos over de Amerikaanse burgeroorlog naar Charles Frazier, dat succes zou evenaren. Het leek Minghella niet te deren. „Ik heb altijd geloofd in film waarin het leven de liefde wordt verklaard”, zei hij eens. En het is wel zeker dat hij daarmee zijn eigen zeven films bedoelde.

    • Bas Blokker