‘VdH’ vol ongeloof na falen bij EK in eigen bad

Pieter van den Hoogenband verschijnt mogelijk niet meer aan de start bij Europese kampioenschappen in ‘zijn’ zwembad in Eindhoven.

De drievoudig olympisch kampioen werd afgelopen nacht ziek, maar zwom vanochtend wel de series van de 200 meter vrije slag, het nummer dat hij vier keer eerder won op EK’s. Met 1.49,99 werd hij twintigste. Gisteravond had ‘VdH’ al een slechte race gezwommen tijdens de 4x100 vrij, waarmee Nederland nog wel brons haalde.

De dertigjarige Van den Hoogenband was vanmorgen aangeslagen. „Het is een hele grote teleurstelling. Ongelooflijk dat dit mij overkomt. In mijn lange carrière is dit nog nooit gebeurd. Ik ben altijd fit geweest op het juiste moment. Ik had echt uitgekeken naar dit toernooi, in mijn eigen bad.”

Gisteren voelde hij zich al niet lekker. „Maar toen probeerde ik dat nog een beetje te ontkennen. Ik dacht: het zal me toch niet overkomen dat ik ziek word. Maar het was vanochtend goed mis – ik zal je de details besparen.”

Hoewel de Brabander zich vanochtend „absoluut niet fit” voelde, ging hij toch van start. „Ik wilde mezelf niks kunnen verwijten. Ik heb mezelf een beetje voor de gek gehouden om te kijken of ik eventueel nog verder zou kunnen komen. Maar na 110 meter was het bekeken. Waardeloos”, zei Van den Hoogenband, die hoopt voor het einde van de EK te recupereren. „Ik wil graag met de andere jongens de estafette zwemmen op de Spelen, maar nu moet ik eventjes aan mezelf denken.”

Trainer Jacco Verhaeren kon niet zeggen of hij nog in actie zal komen. „Ik heb hem nog nooit zo slecht zien zwemmen, dus dan is het duidelijk: dan ben je niet fit. We kunnen veel sturen, zoals de vorm, maar dit heb je niet in de hand. Het moment is vrij dramatisch voor hem. Hij zal eerst beter moeten worden. Maar je kunt dit niet beïnvloeden. Als je de griep hebt en je neemt medicijnen, duur het twee weken. Doe je dat niet, dan duurt het veertien dagen.”

Vanochtend gingen de Nederlandse vrouwen gewoon verder waar zij gisteravond waren geëindigd. Marleen Veldhuis zwom in de series van de 100 meter vrij de snelste tijd (53,77), Inge Dekker (54,08) werd derde. Ranomi Kromowidjojo en Hinkelien Schreuder vielen ondanks een vierde en vijfde tijd af omdat per land maar twee zwemsters naar de halve finale mogen. De finale van de 100 meter vrij is morgenavond.