Televisie Voorkeur

Het Panamakanaal, de doorgang tussen de Atlantische en de Grote Oceaan wordt verbreed om de waterweg ook geschikt te maken voor grote containerschepen. Het plan werd in 2006 door de bevolking van Panama per referendum goedgekeurd. Geschatte kosten ruim 5 miljard dollar. In het populaire-wetenschappelijke programma Abenteuer Wissen is over dit megaproject een documentaire te zien: Der neue Panamakanaal - freie fahrt für Ozeanriesen. ZDF, 22.15-22.45u. A cargo ship goes under the Centennial Bridge over the Panama Canal, in the area where works for the project of construction of a third pair of locks take place in Cerro Paraiso, Panama City, on February 11, 2008. The Canal authorities will meet Monday and Tuesday to analyze the advances of its widening plan. AFP PHOTO Elmer MARTINEZ AFP

actualiteiten

Eenvandaag. De slager en de restaurateur zoeken naar een oplossing voor de stijgende vleesprijzen. Biefstuk dreigt voer voor de rijken te worden. Doordat de welvaart groeit in landen als China en Rusland wordt ook daar meer biefstuk gegeten en wordt het product schaarser. Daarnaast heeft de EU haar grenzen gesloten voor vlees uit Brazilië. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Aandacht voor de landelijke problemen met de gymnastieklessen. Terwijl er in Den Haag allerlei plannen worden gemaakt voor de bestrijding van overgewicht bij kinderen, hebben veel basisscholen moeite om gymlessen te verzorgen. Beginnende leraren zijn niet bevoegd en de helft van de Nederlandse basisscholen hebben geen geld voor een vakleerkracht. Verder een portret van de oorlogsfotograaf Chris Hondros, die de laatste vijf jaar elf keer Irak bezocht. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Reportage uit Bagdad, vijf naar na de inval in Irak, waarbij o.a. met het Iraakse leger wordt gesurveilleerd. Verder een gesprek met Ina Post, de bejaardenverzorgster die wegens moord werd veroordeeld. In een advies van de commissie Postumus 2, dat vandaag uitkomt, staat dat er grove fouten zijn gemaakt bij de strafzaak. Met een reactie van strafrechtdeskundige Peter van Koppen. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Tweede-Kamerleden Fred Teeven en Harry van Bommel willen een monument oprichten voor de Koerdische slachtoffers van de gifgasaanvallen van Saddam Hoessein; Jean-Marc van Tol en Bastiaan Geleijnse vertellen over hun Fokke en Sukke, waarvoor zij al vijftien jaar grappen verzinnen, Herman Pleij en Kim Holland vertellen over hun favoriete cartoon; de pianist Brad Mehldau is te gast met zijn vrouw, zangeres Fleurine en André Rieu vertelt over het Europese deel van zijn wereldtournee. Presentator Matthijs van Nieuwkerk wordt geholpen door tafelheer Thom Hoffman. Ned.3, 19.30-20.15u.

De schrijfkamer. Auteur Thomas Verbogt (bekend van o.a. Echt iets voor jou en Eindelijk de zee) bezoekt collega-schrijvers thuis en praat met hen op hun schrijfkamer. Vandaag een gesprek met Thomas Rosenboom. Het Gesprek, 20.00-20.30u.

Pauw en Witteman. Step Vaessen vertelt over haar werk als correspondente voor het NOS journaal én voor de Arabische nieuwszender Al Jazeera International. Nicolien Sauerbreij heeft afgelopen zaterdag als eerste Nederlandse snowboarder de eindzege in het algemene wereldbekerklassement op haar naam geschreven. Ned.1, 23.10-0.05u.

informatief

Noorderlicht nieuws. Wetenschapsjournaal met onder meer aandacht voor de aanvang van de lente; de Robotzwaluw vliegt een wedstrijd in India voor microvliegtuigjes; biotechnologie tegen malaria en radioactieve therapie tegen kanker. Ned.3, 20.25-21.00u.

Profiel: Het calvinisme van Joop den Uyl. Joop den Uyl werd groot gebracht in een gereformeerd middenstandsgezin. Tijdens de oorlogsjaren nam hij afstand van zijn geloof. Maar hij bleef een calvinist: hardwerkend en zuinig. Katholieken begreep hij niet. Dat kwam hem in zijn eerste en enige kabinet duur te staan. Den Uyls tijdgenoten Willem Aantjes en Frans Andriessen beschrijven een gedreven, maar ook lastige politicus, die droomde van een andere samenleving, maar altijd calvinist bleef. Ook met PvdA-leider Wouter Bos. Ned.2, 20.50-21.30.

documentaire

Boudewijn Büch; de dichter, de dodo en het demasqué. Portret van de schrijver, dichter en televisiepresentator Boudewijn Buch, die op 23 november 2002 plotseling overleed. Boudewijn Büch leefde een leven van verzinsels, bleek na zijn dood. Zie ook pagina 20. Ned.2, 22.55-23.50u.

VPRO's Import: No end in sight. Amerikaanse documentaire uit 2006 blikt terug op de oorlog in Irak. Aan het woord komen regeringsambtenaren, militaire deskundigen, soldaten en journalisten. Ze waren ooggetuigen van de ineenstorting van Irak na het afzetten van Saddam Hoessein. Na de laatste militaire gevechten in mei 2003, kwamen er meer dan 3.000 Amerikaanse soldaten om het leven en raakten er meer dan 20.000 gewond. Duizenden Irakezen zijn gestorven en hun land is aan puin geschoten. Ned.2, 23.50-1.40u.

film

Cinema.nl. Filmmagazine. Gesprek met regisseur Silvio Soldini over Giorni e nuvole (Days and Clouds), een aangrijpende film over een gelukkig huwelijk dat onder druk komt te staan wanneer de man zijn baan verliest. Verder de komedie Lars and the Real Girl, een komedie over een jongeman die een vriendschap sluit met een opblaaspop en een een bezoek aan de set van de film Atlantis, de nieuwe film van Digna Sinke. Ned.3, 23.50-0.20u.

sport

Duits bekervoetbal. Rechtstreeks verslag van de halve finale Bayern München-Vfl Wolfsburg. ARD, 20.15-22.40u.

Sporza Cup live. Halve finale Belgische beker: Anderlecht-GBA. België 2, Canvas, 20.35-22.47u.