Servië raakt in conflict met buurlanden

Bulgarije, Hongarije en Kroatië, drie buurlanden van Servië, willen vandaag de onafhankelijkheid van Kosovo erkennen. Ze zetten daarmee volgens Belgrado de relaties met Servië op het spel.

De Servische minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, ging vandaag in op de aangekondigde erkenning van Kosovo door de drie buren voordat die in Sofia, Boedapest en Zagreb formeel was bekendgemaakt. Hij zei dat landen die Kosovo erkennen „niet kunnen rekenen op goede relaties met Servië”.

Het VN-bestuur in Kosovo, UNMIK, heeft gisteren Servië beschuldigd van het organiseren van het geweld van maandag in Mitrovica, in het door Serviërs bewoonde noorden van Kosovo. Larry Rossin, tweede man van UNMIK, zei gisteren dat „ons duidelijk is dat het geweld in scène was gezet”. Het geweld brak uit toen de VN-politie en de vredesmacht KFOR het door Serviërs bezette gerechtsgebouw in Mitrovica ontruimden. Volgens Rossin bevonden zich onder de bezetters functionarissen van het Servische ministerie van Binnenlandse Zaken – politiemannen. Bij het geweld vielen een dode en rond 150 gewonden.

Rossin hekelde ook de opzwepende verklaringen van de Servische minister voor Kosovo, Slobodan Samardzic, tijdens een bezoek aan Mitrovica, maandag. Hij zei toen tot Servische inwoners: „We zullen jullie beschermen zoals we de Serviërs in Servië beschermen. (-) We zullen ons doel alleen bereiken als we geduldig, slim en georganiseerd zijn en geloven in wat we willen bereiken.”

De stad Mitrovica is gisteren onder de facto militair bestuur van de vredesmacht KFOR geplaatst. Gisteren kregen de Servische agenten van de Kosovaarse politie in de stad opdracht hun wapens en kogelvrije vesten in te leveren en tot nader order thuis te blijven.

De denktank International Crisis Group (ICG) heeft gisteren in een rapport onder de titel ‘Kosovo’s eerste maand’ de internationale gemeenschap opgeroepen een efficiënt en coherent antwoord te formuleren op de pogingen van Servië de dienst uit te maken in de door Serviërs bewoonde delen van Kosovo en het land de facto te verdelen. Belgrado, aldus de ICG, dringt er bij de Kosovo-Serviërs op aan alle contacten met de Kosovaarse instanties te verbreken. Serviërs die met de Kosovaarse overheid willen samenwerken worden geïntimideerd of omgekocht. De Servische regering, aldus de ICG, „heeft de Kosovo-Serviërs opgedragen zich tegen de instanties van de EU (die UNMIK opvolgen, red.) uit te spreken. (-) Het einddoel is een interne verdeling van Kosovo in Servische en Albanese entiteiten.”

Volgens de ICG hebben de EU, de VN en de NAVO zich door die Servische tactiek laten verrassen en moeten ze hun reactie beter coördineren. Ze moeten in Kosovo de grenzen, de politiebureaus, de rechtbanken en de gevangenissen controleren en geleidelijk het gezag van Eulex – opvolger van UNMIK – vestigen. (Reuters, VIP, AP)