Sarkozy besluit tot aanpassen regering

De Franse president Nicolas Sarkozy heeft zijn regering aangepast in een reactie op de voor zijn partij, de rechtse UMP, slecht verlopen gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen weekeinde. Het gaat slechts om een beperkte herziening. Alle belangrijke posten blijven ongewijzigd. Ook ministers die werden weggestemd bij een poging om een lokaal ambt te verwerven, zoals minister van Onderwijs Xavier Darcos, blijven gewoon aan.

Sarkozy zei gisteren dat hij doorgaat met het uitvoeren van de „noodzakelijke” veranderingen. „Dat is geen kwestie van ideologie”, aldus de president, „geen kwestie van politiek, zelfs geen kwestie van links of rechts. Maar gewoon een kwestie van gezond verstand.” Sarkozy, die door perikelen rondom zijn privéleven kampt met een dalende populariteit, wees op de noodzaak om de economie te moderniseren in verband met huidige kredietcrisis die wereldwijde gevolgen heeft, de hoge olieprijs en de dure euro.

Alleen de vervanging van Christian Estrosi, staatssecretaris voor Overzeese Gebieden, werd al verwacht. Estrosi is in Nice tot burgemeester gekozen, een functie die moeilijk met die in Parijs te combineren is. Verder heeft Sarkozy met nieuwe posten voor buitenlandse handel, werkgelegenheid, ontwikkeling van het landelijk gebied en ontwikkeling van de Parijse regio vooral gezorgd voor een vergroting van de regeringsploeg.

In een eerste reactie noemde de socialistische oppositie de regeringswijziging „bizar en zelfs verbluffend”. Volgens de PS wordt op geen enkele manier rekening gehouden met de afstraffing die de regering van de kiezer heeft gekregen. Sarkozy zei dat hij is gekozen om zijn politieke agenda uit te voeren „en dat is wat ik zal doen.” (AFP, Reuters, AP)