Projecten in noorden krijgen 2,8 miljard in plaats van spoorlijn

DEN HAAG. Ter compensatie voor het niet doorgaan van de Zuiderzeelijn krijgen de noordelijke provincies 2,8 miljard euro. Het Rijk draait op voor 2,1 miljard euro, de regionale en lokale overheden betalen de rest. Dat maakten minister Camiel Eurlings van Verkeer en vertegenwoordigers van de provincies Friesland, Groningen en Drenthe gisteren bekend. Van het geld gaat 1,1 miljard euro naar concrete projecten, zoals het verbeteren van de zuidelijke ringweg Groningen, een extra snelwegaansluiting bij Assen, een nieuw aan te leggen station Assen-Zuid, een betere toegankelijkheid van Leeuwarden over de weg en het verbeteren van bestaande spoorverbindingen tussen Zwolle, Leeuwarden en Groningen. Bijna 1 miljard euro gaat naar een regionaal mobiliteitsfonds. Uit deze pot kunnen nieuwe projecten worden gefinancierd in de periode tot en met 2020. Daarnaast komt zo`n 400 miljoen euro beschikbaar om de economie te versterken.