Palestijnse steun voor geweld tegen Israël

Een overweldigende meerderheid van de Palestijnen steunt de aanslag op een joodse religieuze school in West-Jeruzalem waarbij eerder deze maand acht Israëlische studenten door een Palestijn werden doodgeschoten. Een opiniepeiling door het onderzoeksbureau van de Palestijnse politieke wetenschapper Khalil Shikaki in Ramallah wijst uit dat 84 procent van de 1.270 ondervraagden de aanslag op 6 maart steunt, zo meldt vandaag The New York Times. 64 procent is het eens met de raketbeschietingen vanuit de Gazastrook in de richting van Israël. Daarentegen vindt 75 procent dat het vredesoverleg tussen Israël en de Palestijnse president Abbas zinloos is en moet worden beëindigd.

In een vraaggesprek met The New York Times zei Shikaki niet eerder zoveel steun voor geweld te hebben gepeild sinds hij zijn onderzoek 15 jaar geleden begon. Hij schreef deze ontwikkeling onder andere toe aan het recente Israëlische offensief tegen raketbeschietingen, waarbij 130 Palestijnen, van wie tientallen burgers, werden gedood, en de aangekondigde bouw van nieuwe woningen in nederzettingen in en bij Oost-Jeruzalem. De yeshiva die doelwit was van de aanslag is een basis van de kolonistenbeweging.

De cijfers over de toegenomen steun voor geweld worden nog niet vermeld op de website van Shikaki’s instituut; de analyse daarvan wordt volgens een woordvoerder zondag verwacht. Wel meldt de website de grotere steun voor de fundamentalistische organisatie Hamas, die de alleenmacht heeft in de Gazastrook maar door Israël en zijn bondgenoten wordt geboycot. De regering van president en Fatahleider Abbas regeert alleen op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Volgens de peiling, die tussen 13 en 15 maart is uitgevoerd, krijgt Hamas 35 procent van de stemmen en Fatah 42 als er nu in de Palestijnse gebieden verkiezingen werden gehouden. Drie maanden geleden was dat respectievelijk 31 en 49 procent. De populariteit van president Abbas is in die drie maanden verminderd van 56 tot 46 procent, en die van Hamaspremier Ismail Haniyeh toegenomen van 37 tot 47 procent.

Voorlopige analyse peiling op www.pcpsr.org