Paasdiner

Vandaag twee suggesties voor het Paasdiner. Met eieren, dat spreekt vanzelf. Vooraf een soep van waterkers, met in het midden een gepocheerd eitje. Als dessert wil ik zabaione maken, een luchtige, lauwwarme Italiaanse droomvla van eigelen, en Marsala.

Wat je als hoofdgerecht op tafel zet mag je lekker zelf uitzoeken. In Allerhande staat een mooi recept voor lam met geroosterde venkel en tomatenjam. Het receptenblad van C1000 geeft een aardig gehaktbrood met ei en spek. Zelf twijfel ik nog. Misschien schuif ik wel een biologische kip de oven in. Halve citroen en wat kruiden in zijn buik. Boter op zijn bast. Simpel, maar altijd goed.

Waterkerssoep, voor 4 personen:

30 g roomboter

1 sjalot, fijngehakt

2 kruimige aardappels, geschild en in blokjes

1 liter kippenbouillon (liefst zelfgemaakt)

2 bossen waterkers

2 eetlepels witte azijn

4 verse eieren

125 ml crème fraîche

Smelt de boter en fruit de aardappel en sjalot zachtjes aan. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat tien minuten zachtjes koken. Verwijder de stugste stelen van de waterkers. Houd vier mooie takjes apart en hak de rest grof. Voeg de gehakte waterkers toe aan de soep en laat nog een paar minuten koken. Breng in een grote pan een royale laag water aan de kook, voeg de azijn toe en draai het vuur laag. Breek één voor één de eieren boven een kopje en laat ze in het water glijden. Pocheer de eieren ongeveer 3,5 minuut, schep ze met een schuimspaan uit het water en laat uitlekken op keukenpapier. Pureer de waterkerssoep met een staafmixer, roer er de crème fraîche door en maak op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Verdeel de soep over vier diepe borden, leg in elk een gepocheerd ei en een takje waterkers.

Zabaione, voor 4 personen:

6 eidooiers

4 eetlepels fijne tafelsuiker

125 ml Marsala

lange vingers (of Italiaanse savoiardi)

verder nodig: elektrische mixer

Breng in een wijde pan een laagje water aan de kook en draai het vuur laag. Doe de eidooiers in een hittebestendige kom (glas werkt goed, koper is het beste) en voeg de suiker toe. Zet de kloppers van de mixer erin en klop het mengsel lichtgeel en romig. Zet de kom bovenop de pan met kokend water, maar zorg dat hij de bodem niet raakt. Blijf kloppen en voeg nu langzaam de Marsala toe. Ga door met kloppen tot de eiervla in volume is verdubbeld en dik en schuimig is (maar pas op dat de boel niet gaat koken, want dan krijg je roereieren). Serveer de zabaione warm, in mooie glazen, en geef er de lange vingers bij.

Stuur jouw recepten voor de paasborrel of voor een paastaart naar www.nrcnext.nl/koken

    • Janneke Vreugdenhil