Op schoot bij Bono in 3D-film

U2 3D Regie: Catherine Owens en Mark pellington. In: Pathé Arena, Amsterdam, Pathé Buitenhof, Den Haag en CineMec, Ede.

Hebben we gisteravond de toekomst van de Rock ’n’ Roll gezien? In Pathé Buitenhof in Den Haag ging de concertfilm U2 3D in première – de eerste die is opgenomen met de nieuwste digitale 3D-techniek. De film is samengesteld uit stadionconcerten die de band gaf tijdens de Vertigo-tour in Zuid-Amerika. De grootschaligheid van de concerten botst een beetje met de techniek. Dichter op U2 kun je niet zitten, maar de show blijft gericht op publiek dat ver weg zit.

Was het een film- of een concertervaring? Afgaand op de U2-fans in de zaal gisteravond toch vooral een film. Enkelen zongen en joelden mee, zoals bij een concert, maar de meesten bleven zitten. De film is een greatest hits-show (in voortreffelijk geluid) en U2 is niet de meest dynamische band op het podium – zeker niet nu zanger Bono een dagje ouder wordt. U2 bestaat bij concerten uit een zanger met een begeleidingsband. Door het gebrek aan beweging blijft het diepte-effect wat onderbenut.

Dat effect is wel virtual, maar komt nog niet over als reality. Er is wel diepte, maar die kent geen natuurlijk verloop. Het perspectief is opgebouwd uit ‘blokken’. De kijker heeft ook nog gewoon te weinig ervaring met digitale 3D. Die zal nog veel kijkuren moeten maken voordat hij het effect als ‘echt’ zal gaan ervaren. Dat is een beetje sneu voor de pioniers zoals U2.

    • Peter de Bruijn