Obama reageert op ophef dominee met rede over ras

Met een door commentatoren als ‘historisch’ omschreven rede over rassenverhoudingen in de Verenigde Staten heeft Barack Obama gisteren geprobeerd de ophef over zijn radicale ex-dominee te sussen.

Sinds vorige week berichtten enkele Amerikaanse media veelvuldig over radicale passages uit oude preken van dominee Jeremiah Wright, de scheidend voorman van de zwarte kerk in Chicago die Obama en zijn gezin sinds jaren bezoeken. Wright is zeer kritisch over Amerika’s buitenlandse politiek en discriminatie van zwarte Amerikanen.

Obama, die koploper is in de race om de Democratische nominatie, kwam door de berichtgeving in het nauw. Hij deed dit weekeinde veel moeite zich van Wright en diens uitspraken te distantiëren.

Gisteren hield hij een toespraak in Philadelphia, in Pennsylvania, waar volgende maand de eerstvolgende Democratische voorverkiezingen zijn. Hiervoor had hij het National Constitution Center uitgekozen, niet ver van de plek waar in 1776 de Amerikaanse onafhankelijkheidsverklaring is getekend. Op het podium stonden achter hem acht Amerikaanse vlaggen.

Als verwacht veroordeelde hij de „opruiende” preken. Wright heeft „een zeer verwrongen beeld van dit land, een beeld dat blank racisme als endemisch ziet”. Wat hier fout aan is, „is dat hij sprak over onze samenleving als statisch, alsof er geen vooruitgang is geboekt. Alsof dit land onherroepelijk vastzit aan een tragisch verleden.”

Obama toonde begrip voor de herkomst van zowel zwart als blank racisme. Hiervoor greep de senator onder meer terug op zijn eigen gemengde afkomst (zwarte vader, blanke moeder) en vertelde hij over zijn blanke oma. „Een vrouw die mij hielp opvoeden, een vrouw die zich keer op keer voor mij opofferde, een vrouw die van mij meer houdt dan van wat dan ook in de wereld. Maar ook een vrouw die ooit opbiechtte bang te zijn als een zwarte man langsliep op straat en die meer dan eens raciale of etnische vooroordelen uitte die mij ineen deden krimpen.”

Hij weersprak zijn eerdere verklaring dat hij niet in de kerk zat toen Wright zo radicaal preekte. „Wist ik dat hij zo nu en dan een fel criticus van het Amerikaanse binnenlandse en buitenlandse beleid was? Natuurlijk. Heb ik hem wel eens opmerkingen horen maken die als controversieel beschouwd kunnen worden, terwijl ik in de kerk zat? Ja.” (AP)

Rede Obama: pagina 7