Nieuwe Poolse Wisenten in Haarlems duin

Nieuwe Poolse Wisenten in Haarlems duin Zandvoort. Drie wisenten zijn gisteren uitgezet in duingebied Het Kraansvlak tussen Haarlem en Zandvoort. De wisent, die wel de Europese bizon wordt genoemd, wordt met uitsterven bedreigd. Twee oudere vrouwtjes en een kalfje zijn het afgelopen etmaal uit Polen naar Nederland vervoerd, om zich te voegen bij een vorig jaar uitgezette stier en twee jonge vrouwtjes. Het uitzetten is een experiment dat vijf jaar zal duren. Als de proef slaagt kan een groep wisenten worden uitgezet in een groter gebied, vermoedelijk de Veluwe of Flevoland. Onderzoekers van de universiteiten in Groningen en Nijmegen volgen het experiment. Ecologen bestuderen het gedrag van de wisenten en het effect van de dieren op het duingebied. De met zenders uitgeruste wisenten hebben zich de afgelopen tien maanden snel aangepast, vertelt onderzoekscoördinator Joris Cromsigt. In Nederland worden de dieren, anders dan in Polen, niet bijgevoerd. Ze hebben volgens Cromsigt geleerd in de wintermaanden relatief veel tijd te besteden aan foerageren, en minder aan rusten en sociaal gedrag. De dieren vertonen geen agressie jegens mensen. „Ze trekken zich rustig terug als mensen te dichtbij komen”, aldus Cromsigt. Volgens de onderzoekers is het experiment vooral van belang om de wisent beter te kunnen beschermen. Cromsigt: „Er zijn nog maar 1.600 wisenten op de hele wereld.” Foto Rien Zilvold foto rien zilvold uitzetten wisenten Zilvold, Rien

Drie wisenten zijn gisteren uitgezet in duingebied Het Kraansvlak tussen Haarlem en Zandvoort. De wisent, die wel de Europese bizon wordt genoemd, wordt met uitsterven bedreigd. Twee oudere vrouwtjes en een kalfje zijn het afgelopen etmaal uit Polen naar Nederland vervoerd, om zich te voegen bij een vorig jaar uitgezette stier en twee jonge vrouwtjes. Het uitzetten is een experiment dat vijf jaar zal duren. Als de proef slaagt kan een groep wisenten worden uitgezet in een groter gebied, vermoedelijk de Veluwe of Flevoland.

Onderzoekers van de universiteiten in Groningen en Nijmegen volgen het experiment. Ecologen bestuderen het gedrag van de wisenten en het effect van de dieren op het duingebied. De met zenders uitgeruste wisenten hebben zich de afgelopen tien maanden snel aangepast, vertelt onderzoekscoördinator Joris Cromsigt. In Nederland worden de dieren, anders dan in Polen, niet bijgevoerd. Ze hebben volgens Cromsigt geleerd in de wintermaanden relatief veel tijd te besteden aan foerageren, en minder aan rusten en sociaal gedrag. De dieren vertonen geen agressie jegens mensen. „Ze trekken zich rustig terug als mensen te dichtbij komen”, aldus Cromsigt.

Volgens de onderzoekers is het experiment vooral van belang om de wisent beter te kunnen beschermen. Cromsigt: „Er zijn nog maar 1.600 wisenten op de hele wereld.”