NAVO plaatst stad in Noord-Kosovo onder militair bestuur

Mitrovica. De door de NAVO geleide vredesmacht KFOR heeft gisteren de Noord-Kosovaarse stad Mitrovica onder militair bestuur geplaatst na de ernstige rellen van maandag. Na de ontruiming van een rechtbank kwam het tot een veldslag tussen Servische inwoners van Mitrovica en VN-politie en soldaten van KFOR. Daarbij viel één dode, een Oekraïense VN-politieman. Ook raakten 62 VN-agenten en KFOR-soldaten en 70 Serviërs gewond. De VN in Kosovo beschuldigde Servische functionarissen er gisteren van het geweld te hebben ”georkestreerd”. De NAVO-missie heeft Servische agenten in Mitrovica gelast hun werk neer te leggen. Franse, Belgische en Spaanse troepen patrouilleren nu in de stad. De NAVO heeft agenten van de Amerikaanse oproerpolitie naar Noord-Kosovo gestuurd als versterking. Onbekend is hoe lang Mitrovica onder militair bestuur blijft.