Muziekpaleis Utrecht stelt ambities bij

De nieuwe begroting van het toekomstige Muziekpaleis in Utrecht is een stuk minder ambitieus dan de eerdere die in december 2007 werd afgekeurd. In de plannen voor samenwerking tussen poppodium Tivoli, jazzstichting SJU en gemeentelijk Muziekcentrum Vredenburg zijn nu veel minder activiteiten gepland. De drie gaan in 2012 samen het centrum uitbaten.

Volgens wethouder Janssen (stationsgebied, CDA) bedroeg de exploitatiebegroting eerst ruim 25 miljoen euro, nu is dat teruggebracht tot ruim 18 miljoen. Het aantal activiteiten op het gebied van pop en grootschalige klassieke muziek blijft gelijk, maar in de jazz halveert het bijna. In de kamermuziekzaal staan 130 optredens gepland, in plaats van 185.

De nieuwe begroting is gemaakt naar aanleiding van een vernietigend rapport van adviesbureau LAGroup dat de begroting „veel te risicovol” en „onhaalbaar” noemde. De gemeenteraad stuurde Tivoli, SJU en Vredenburg terug met de opdracht een realistischer plan te maken. In de eerste begroting stonden vooral de wensen van de drie. Nu is er gerekend met het huidige aantal activiteiten.

De gemeente heeft de begroting opgesteld. De drie muziekpartijen zijn akkoord gegaan. Rudi van der Valk, zakelijk directeur van SJU: „Het is een uitgeklede begroting, dat klopt. Maar het ging erom dat de gemeente kan aantonen dat het Muziekpaleis haalbaar is.” Het betekent volgens wethouder Janssen niet dat de ambities zijn verlaagd. „De ontwikkelorganisatie moet die vaststellen. We bouwen niet voor de middelmaat. De werkelijke uitvoering zal tussen de nulbegroting en de ambitieuze begroting invallen.”

Het kan betekenen dat elke extra activiteit rendabel moet zijn zonder gemeentesubsidie. De huidige popactiviteiten van Tivoli draaien vrijwel zonder subsidie, maar de jazz en de klassieke muziek zijn daarvan wel afhankelijk. Volgens cultuurwethouder Van Eijk (GroenLinks) betekent het geen verschraling. „Ook in de nulvariant is het cultuuraanbod voldoende gewaarborgd.”

Als de gemeenteraad de begroting begin april goedkeurt, brengt dat Utrecht een stapje dichterbij de bouw van het Muziekpaleis dat begroot is op 100 miljoen euro.

    • Leendert van der Valk