Missie EU in Tsjaad ‘complex’

De militaire missie die de Europese Unie in Tsjaad en de Centraal Afrikaanse Republiek gaat ondernemen is „uniek en complex”. Vanwege de verschillende bevoegdheden kunnen er „gecompliceerde” situaties ontstaan. Deze waarschuwing gaf Youssouf Abas, speciaal adviseur van de president van Tsjaad gisteren in Den Haag tijdens een hoorzitting van de Tweede Kamer over de EU-missie waarvoor de regering zestig Nederlandse militairen beschikbaar heeft gesteld. Met in totaal 3.700 man gaat het om de grootste militaire uitzending die de Europese Unie ooit heeft ondernomen.

De afgezant van de regering van Tsjaad benadrukte dat het om een tijdelijke aangelegenheid gaat: de troepenmacht, waarvan Frankrijk met 1.850 man het grootste contingent levert, blijft tot 15 maart 2009. Het is de bedoeling dat daarna een VN-missie in het gebied actief zal zijn.

EUFOR, zoals de troepenmacht heet, heeft de opdracht vluchtelingen en ontheemden in Oost-Tsjaad en het noordoosten van de Centraal Afrikaanse Republiek te beschermen. Maar volgens Abas betekent dit niet dat de Europese militairen ook in de vluchtelingenkampen actief mogen zijn. Hun taak ligt volgens hem in het direct daaraan grenzende gebied. EUFOR zelf beschouwt het mandaat ruimer zo bleek tijdens de hoorzitting uit woorden van de Nederlandse kapitein-ter-zee Rob Bauer. Bij een dreigende humanitaire ramp mogen de Europese militairen volgens hem wel degelijk ingrijpen. Ook mag opgetreden worden tegen rebellen als zij een bedreiging vormen voor EUFOR-militairen of de vluchtelingen, zo maakte hij duidelijk.