Links eist actie tegen zwarte vmbo-scholen

DEN HAAG. PvdA, SP en GroenLinks eisen meer maatregelen tegen zwarte vmbo-scholen. ”Het gevoel van urgentie moet omhoog”, aldus Kamerlid Staf Depla van de PvdA gisteren. Samen met Tofik Dibi van GroenLinks wil Depla dat staatssecretaris Marja van Bijsterveldt een actieplan schrijft om te voorkomen dat de scheiding tussen vmbo-scholen en scholen voor havo en vwo groeit. ”Er is een soort apartheid in het basisonderwijs ontstaan, en nu begint dat ook in het voortgezet onderwijs”, aldus Kamerlid Jasper van Dijk van de SP. Van Bijsterveldt noemt het vooral een taak van de steden om zwarte scholen tegen te gaan. Zij wil geen aanpak opleggen, maar gaat wel bekijken of wethouders genoeg vrijheid hebben om dit te doen. Ze krijgt hiervoor steun van de VVD.