Kamer wil garanties voor missie Tsjaad

De Tweede Kamer heeft gisteren extra garanties gevraagd voor uitzending van een Nederlandse verkenningseenheid van zestig militairen naar Tsjaad, als onderdeel van een Europese vredesmissie.

In de Tweede Kamer leven nog veel vragen over de missie. In een hoorzitting gisteren vroegen diverse leden meer waarborgen van de regering voordat ze met de uitzending instemmen. Zo willen ze garanties voor de neutraliteit van de Europese troepenmacht. Ook willen ze zekerheid dat het gaat om een missie die duurzame vrede in het gebied dichterbij brengt. De Kamer praat volgende week met de regering over de troepenuitzending.

Tijdens de hoorzitting waarschuwde Youssouf Abas, speciaal adviseur van de president van Tsjaad, gisteren dat de voorgenomen missie „uniek en complex” is. Vanwege de verschillende bevoegdheden kunnen „gecompliceerde” situaties ontstaan. Met in totaal 3.700 man gaat het om de grootste militaire uitzending die de Europese Unie ooit heeft ondernomen.

De afgezant van de regering van Tsjaad benadrukte dat het om een tijdelijke aangelegenheid gaat: de troepenmacht, waarvan Frankrijk met 1.850 man het grootste contingent levert, blijft tot 15 maart volgend jaar. Het is de bedoeling dat daarna een VN-vredesmissie in het gebied actief zal zijn.

Eufor, zoals de troepenmacht heet, heeft de opdracht vluchtelingen en ontheemden in Oost-Tsjaad en het noordoosten van de Centraal Afrikaanse Republiek te beschermen. Maar volgens Abas betekent dit niet dat de Europese militairen ook in de vluchtelingenkampen actief mogen zijn. Hun taak ligt volgens hem in het direct daaraan grenzende gebied. Eufor zelf beschouwt het mandaat ruimer, zo bleek tijdens de hoorzitting uit woorden van de Nederlandse kapitein-ter-zee Rob Bauer. Bij een dreigende humanitaire ramp mogen de Europese militairen volgens hem wel ingrijpen.

Ook mag opgetreden worden tegen rebellen als zij een bedreiging vormen voor Eufor-militairen of vluchtelingen.