Jarige Dikkie Dik vrij van Amerikaans juk

‘Een eitje eet je met wat zout en soms wat peper’ Tekening Jet Boeke Boeke, Jet

Dikkie Dik viert vandaag feest. De rode poes uit Sesamstraat wordt dertig, en heeft dat vanmiddag gevierd met een speciale voorstelling van Dikkie Dik Limonade met Prik in het Circustheater in Scheveningen.

Maar Dikkie Dik viert om nog een reden feest; hij is namelijk bevrijd van haar Amerikaanse juk. De Nederlandse illustrator Jet Boeke (60), bedenker van de rode poes, heeft na twintig jaar strijd de rechten over haar eigen creatie verworven.

Dat zit zo. Dikkie Dik speelt alleen in de Nederlandse versie van Sesamstraat. Pogingen van Boeke en de haren om Dikkie Dik ook in de Amerikaanse Sesamstraat te krijgen, of in de Duitse en Franse, stranden tot dusver op een onverbiddelijk nee van het Amerikaanse moederbedrijf van de kinderserie.

Dat ‘nee’ had verstrekkende gevolgen voor Boeke. Zo mocht ze haar populaire boeken over de belevenissen van de poes alleen in Nederland uitbrengen. Ook mocht ze geen Dikkie Dik speelgoed of andere merchandising op de markt brengen - tenzij samen met een boek over de poes.

Die beperking leverde inmiddels een badboekje met een washandje in de vorm van Dikkie Dik op, een slaapboekje met een kussensloop met daarop de afbeelding van de poes en een een babyboekje met een Dikkie Dik-bijtring.

Sinds kort heeft Jet Boeke, na twintig jaar onderhandelen, de rechten over Dikkie Dik verworven. Over de omslag van het Amerikaanse moederbedrijf zegt ze: „Ik denk dat ze mijn gezeur zat werden.”

Boeke zegt zich in de toekomst op boeken te blijven concentreren. Ze wil haar prentenboeken, die verschijnen bij uitgeverij Gottmer, in het buitenland uitbrengen. Daarnaast wil ze Dikkie Dik producten gaan verkopen – al weet ze nog niet precies welke. „Maar de boeken blijven het belangrijkste.”