Internet Weblog van de dag

Geavanceerde inbraakpreventie

DNA. Op het weblog Techno schrijft Herbert Blankesteijn over de inzet van DNA bij inbraakpreventie. „Verschillende kranten melden het met nagenoeg dezelfde openingszin: Venray gaat als eerste gemeente DNA inzetten in de inbraakpreventie. Mooi dat dit van gemeentewege wordt gedaan maar iedere particulier in Nederland kan hetzelfde doen. De techniek is beschikbaar; het product is te koop. Met een kleine hoeveelheid van een vloeistof, Selecta-DNA, kunnen eigendommen worden gemarkeerd. De vloeistof bevat synthetisch DNA, de stof die in zijn biologische vorm ook mensen individueel kenmerkt. Iedere pot SelectaDNA is verschillend en van iedere pot wordt geadministreerd wie de koper is. Behalve DNA zitten in de vloeistof ‘microdots’, minuscule schijfjes waar met laser een code op is geschreven die óók kenmerkend is.

Als op een waardevol voorwerp, een laptop bijvoorbeeld, een beetje vloeistof is aangebracht, zal daar later altijd een spoor van te vinden zijn dat via de database van SelectaDNA terugleidt naar de koper van een bepaalde pot merkvloeistof. Deze sporen zijn met het blote oog makkelijk te vinden omdat ze oplichten onder ultraviolet licht. Het bedrijf SelectaDNA levert ultraviolette zaklampjes zodat ook een particulier kan aantonen dat ergens een spoor zit.”

Lees verder op nrc.nl/techno