Guusje en de korte lontjes

Foto Roel Rozenburg Den Haag: 11.3.2008 Minister ter Horst van binnenlandse zaken. © foto Roel Rozenburg Guusje ter Horst Rozenburg, Roel

Een stijf statieportret van minister Guusje ter Horst. De foto stond bij een interview. Guusje heeft het een beetje gehad met de politie, ontving boze mails van agenten die ‘naast de werkelijkheid zijn’ en is héél erg teleurgesteld. Vooral omdat er in onderhandelingen meer en meer op de persoon wordt gespeeld. Ook in debatten. We kennen de koplopers in dat klassement. Zeggen wat je denkt. Altijd gelijk hebben; anders zou je het immers niet zeggen. Na jaren van onderdrukking eindelijk kunnen zeggen waarop het staat. Eerlijk en recht door zee! Dus… Job Cohen is een lafaard en een waardeloze burgemeester, Balkenende een bangerik en beroepslafaard, minister Vogelaar knettergek. Bovendien moet de laatste nodig een charisma cursusje doen. Ondertussen verwachten we meer van het onderwijs, de zorg en de politie. Hoe worden die trouwens bejegend? Als je Job Cohen een lafaard noemt, wat zeg je dan tegen een agent die je tot de orde roept of dat zou kunnen doen? Bejegening in Nederland was al aan de directe kant, maar is inmiddels dat niveau ruimschoots ontstegen. Achteloos elkaar verwensingen toebijtend wordt het er niet leuker op. Dat geldt voor ministers maar ook voor agenten. Bejegening en CAO eisen hebben vast iets met elkaar te maken. Moet anders dus. Maar… hoe maak je iemand duidelijk dat ie niet op de persoon moet spelen zonder dat zelf te doen? Is niet altijd gemakkelijk. Wat zei Guusje? Bij de politie zitten ‘korte lontjes’. Is in ieder geval al veel beter dan ‘verwende kereltjes’.

    • Joop van der Pligt