Geen fresco`s meer

Giorni e Nuvole (Days and Clouds) behandelt een universeel, maar ook een echt Italiaans thema: wat gebeurt er met een echtpaar uit de middenklasse, dat net op het moment dat ze rustig naar hun pensioen denken te kunnen koersen, failliet gaat? Een regisseur uit Italië, met haar slecht functionerende staat en haperende economie, komt net iets eerder op zo`n onderwerp dan andere filmmakers. De man (Antonio Albanese) krijgt ruzie met zijn compagnon, verliest zijn werk en kan alleen nog aan de slag als klusjesman. De vrouw (Marghertia Buy) heeft net haar studie kunstgeschiedenis voltooid. Ze moet het restaureren van fresco`s eraan geven en komt terecht in een call center. Zij blijkt de maatschappelijke degradatie veel beter te kunnen verwerken dan hij. Logisch, de man is in dit klassieke huwelijk degene die voor zijn gevoel van eigenwaarde zijn carrière het hardst nodig heeft. Sylvio Soldini, die een hit had met Pane e Tulipane, werkt dit scenario met veel vakmanschap uit. De cameravoering is perfect, de acteurs spelen naturel en op een heel hoog niveau. Maar er zijn geen verassingen. De neergang, de spanningen in het huwelijk en de pogingen weer op te krabbelen voltrekken zich helemaal zoals te voorzien valt.

Giorni e Nuvole (Days and Clouds). Regie: Sylvio Soldini. Met: Antonio Albanese en Marghertia Buy. In: 11 bioscopen.