Feyenoorders vieren zege op NAC als kampioensfeest

Feyenoord2NAC Breda0

Ruststand 0-0. 54. Mols 1-0, 75. Landzaat 2-0. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 29.000.

Trainer Bert van Marwijk van Feyenoord had zich twee dingen bedacht toen hij gisteravond in de Kuip het bereiken van de bekerfinale vierde. Hij zal de ambiance in Rotterdam-Zuid gaan missen en hij zou de club heel graag met een prijs willen achterlaten bij zijn vertrek als coach van het Nederlands elftal.

De KNVB-beker was niet het doel van Van Marwijk toen Feyenoord in de tweede speelronde met 5-0 van NAC won. Het legioen vierde de grootste competitiezege sinds december 2005 als een vervroegd kampioensfeest. Maar met de dertigste speelronde in zicht zijn de verhoudingen veranderd, zo bleek gisteravond bij de halve finale van het KNVB-bekertoernooi. NAC is niet meer de ploeg die naïviteit en ontzag toont in de Kuip, Feyenoord doet geen moment denken aan een kampioenskandidaat.

Het verschil tussen de nummer drie (Feyenoord) en nummer vier van de eredivisie (NAC) is één punt. Beide ploegen stellen resultaat boven schoonheid en zullen bij deze klassering play-offs om deelname aan Europese clubtoernooien spelen. De vertrekkende NAC-trainer Ernie Brandts houdt er een mateloze populariteit in Breda aan over, kan na het seizoen bij verschillende clubs aan de slag en belast zijn opvolger Robert Maaskant met een zware erfenis.

Feyenoord lijkt het intussen steeds beter uit te komen dat zijn trainer heeft gekozen voor een tussentijds vertrek naar de KNVB. Van Marwijk, die met de club in 2002 de UEFA Cup won, werd afgelopen zomer binnengehaald als de ideale hervormer voor de zwalkende topdrieclub. Internationaal gelouterde spelers als Roy Makaay, Giovanni van Bronckhorst, Kevin Hofland en Tim de Cler kozen mede door zijn komst voor een verblijf in Rotterdam.

Van Marwijk waarschuwde bij de seizoensouverture voor te hoge verwachtingen, maar hield zijn spelers na de jaarwisseling voor dat een landskampioenschap haalbaar was. Met de huidige achterstand op koploper PSV (zes punten) en nummer twee Ajax (twee punten) – die vanavond in Eindhoven nog hun onderlinge inhaalwedstrijd spelen – lijkt dat scenario achterhaald. Bovendien ging Feyenoord de maand maart in met slechts één punt meer dan de ploeg die in het afgelopen ‘rampjaar’ Europese deelname verkwanselde.

Het ongenoegen sluimert niet alleen op de tribunes van de Kuip en rond het trainingsveld. Ook in de bestuurskamer zijn er vraagtekens rond het puntenaantal en de behoudende speelwijze van Van Marwijk. Technisch directeur Peter Bosz maakte al voorzichtig bekend dat het trainersprofiel voor de opvolger van de toekomstige bondscoach „licht is aangepast”.

Van Marwijk kan zich na de zege op NAC opmaken voor een finale (zondag 27 april) in eigen stadion, net als in 2002. Van een ‘bekerkraker’ was geen sprake. Twee behoudende speelstijlen zorgden voor een matige eerste helft, waarna Feyenoord het best uit de kleedkamer kwam. Veteraan Michael Mols maakte het eerste doelpunt, Denny Landzaat het mooiste.

De ruim voor de helft gevulde Kuip omarmde Mols als cultheld. „Het is jammer dat hij al 37 jaar is”, zei Van Marwijk. En Mols is niet de enige dertiger die Van Marwijk bij Feyenoord achterlaat. Basisspelers Makaay (33), Van Bronckhorst (32), Landzaat (31), Henk Timmer (36) en Theo Lucius (31) hebben hun bloeiperiode als prof achter zich, en Hofland (28) en De Cler (29) zullen ook geen spectaculaire groei meer doormaken.

De winst die Feyenoord op het veld kan behalen, schuilt in de ontwikkeling van spelers als Jonathan de Guzman (20) en Luigi Bruins (21), die gebaat zijn bij een minder angstige speelstijl. Met hun leeftijd kunnen ze Van Marwijk in zijn nieuwe functie bij het Nederlands elftal nog van pas komen.