Fenomenaal optreden vrouwenkwartet

De estafetteploeg bij de vrouwen won gisteren goud bij de EK zwemmen. En bombardeerde zich daarmee tot de favoriet voor olympisch goud in Peking. „Abnormaal goed”, aldus coach Jacco Verhaeren.

Het Nederlandse kwartet, met van boven naar beneden Inge Dekker, Ranomi Kromowidjojo, Femke Heemskerk en Inge Dekker. Foto Reuters From Bottom to Top, Marleen Veldhuis, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo and Inge Dekker of the Netherlands react after the women's 4 x 100m freestyle finals at the European Swimming Championships in Eindhoven March 18, 2008. REUTERS/Robin Van Lonkhuijsen (NETHERLANDS) REUTERS

Rob Schoof

In één klap bombardeerden de Nederlandse estafettezwemsters zich gisteravond in Eindhoven tot de grote favoriet voor een olympische gouden medaille in Peking. Met een fenomenale tijd van 3.33,62 op de 4x100 meter vrije slag verpulverden Inge Dekker, Femke Heemskerk, Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis het wereldrecord van Duitsland. Het verschil was maar liefst 1,6 seconde. En passant won het viertal voor eigen publiek de eerste gouden medaille op dit nummer sinds 1991.

In tal van opzichten was de race van gisteravond een historische. Slotzwemster Marleen Veldhuis werd met een beste ‘wereldsplittijd’ van 52,62 ’s werelds snelste estafettezwemster. Ze verbeterde daarmee de 52,66 die de Duitse Britta Steffen op de EK van 2006 had gezwommen. „Mijn doel was onder de 53 seconden te duiken”, zei Veldhuis na afloop. „Dat is helemaal gelukt.”

„Abnormaal goed”, noemde coach Jacco Verhaeren de prestatie van Veldhuis. Het lijkt een kwestie van tijd of Veldhuis doet ook een geslaagde aanval op het wereldrecord op de individuele 100 vrij van Steffen (53,30). Vanochtend vroeg was Veldhuis met 53,77 opnieuw rap in de series van de 100 vrij.

Verhaeren was op de eerste dag van de EK tevreden over de hele ploeg. „Alles klopte, iedereen zwom fenomenaal. Dan krijg je zo’n wereldrecord, een heel sterk wereldrecord. Zelfs ik had deze tijd niet verwacht.”

Ook het vrouwenkwartet zelf, dat de afgelopen tijd al verschillende wereldrecords op de kortebaanestafettes vestigde, was verbaasd over de tijd. „We hoopten stiekem op een wereldrecord, maar dat we er zó dik onder zouden duiken hadden we niet durven dromen”, zei Inge Dekker, die de race had geopend in 53,77 en daarmee 0,6 seconde van haar persoonlijk record zwom. Dekker nestelde zich daarmee na de vlinderslag ook op de vrije slag in de wereldtop.

Derde zwemster Femke Heemskerk (splittijd 53,62) zei vooral „een kick” te krijgen van de volgepakte tribunes, al was de Tongelreep lang niet uitverkocht. Nummer twee Ranomi Kromowidjojo (splittijd 53,61) stond tijdens de race van Heemskerk al vrolijk te praten met Dekker. „Het zag er gewoon goed uit, wisten we toen al.” Ook Veldhuis had gehoopt op een wereldrecord. „We wisten dat het kon, maar niet zo dik.”

Verhaeren beaamde dat de Nederlandse ploeg voorlopig favoriet is voor de olympische titel in Peking. „Als je een wereldrecord zwemt, ben je favoriet. Daar moet je niet voor weglopen. Ik denk dat dit zal aankomen bij teams als de VS en Australië, maar ik weet ook dat dit geen enkele garantie is voor goud in Peking. Deze meiden moeten beseffen dat het in Peking vele malen spannender zal worden dan hier. Maar we hebben een goede stap gezet. Ik zie andere landen zich ook wel stukbijten op deze tijd. Er zijn weinig landen met zo’n sterk collectief als wij.”

Volgens Verhaeren zullen concurrenten als Amerika, Australië en Duitsland de komende maanden alleen maar sterker worden. Bovendien verwacht hij binnenkort snelle tijden omdat in die landen nog olympische trials worden gezwommen. In Australië beginnen die wedstrijden zaterdag.

De Duitse vrouwen, de titelverdedigers op dit estafettenummer, ontbreken in Eindhoven omdat zij een andere voorbereiding op de Spelen in Peking kiezen. Ook in Duitsland worden nog kwalificatiewedstrijden gehouden.

De opmars van de Nederlandse estafettevrouwen is mede te danken aan de enorme populariteit van de korte vrijeslagnummers in Nederland, waardoor Verhaeren over een ongekend brede selectie beschikt. Maar liefst acht zwemsters zwommen afgelopen jaar de olympische limiet voor de 4x100 meter vrij, zodat de bondscoach de zwemsters voor het uitkiezen heeft. De sleutel daarbij is dat de belangrijkste troeven pas in de finale hoeven aan te treden, want zelfs de B-ploeg kan zich daar tegenwoordig voor kwalificeren. „We zitten daarmee in een luxe positie”, zei Verhaeren.

    • Rob Schoof