De verpleegkundige

Floris Bijlsma (34) Studie: Verpleegkunde, Hogeschool Utrecht (1993-1997) Werk: verpleegkundige, Vesalius Kliniek Den Dolder Huis: appartement Brutomaandsalaris: 2.800 euro voor 32 uur in de week Europa, Nederland, Utrecht, 14-03-2008 Floris Bijlsma, verpleekundig in de psychiatrie. Meetlat Foto: Evelyne Jacq
Floris Bijlsma (34) Studie: Verpleegkunde, Hogeschool Utrecht (1993-1997) Werk: verpleegkundige, Vesalius Kliniek Den Dolder Huis: appartement Brutomaandsalaris: 2.800 euro voor 32 uur in de week Europa, Nederland, Utrecht, 14-03-2008 Floris Bijlsma, verpleekundig in de psychiatrie. Meetlat Foto: Evelyne Jacq Jacq, Evelyne

Wat voor werk doet u?

„Ik ben verpleegkundige in een kliniek voor patiënten met niet-aangeboren hersenletsel. Tijdens de opname in onze kliniek worden de patiënten onderzocht en behandeld. Daarbij richten we ons op de gedragsproblemen als gevolg van letsel. Als verpleegkundige heb ik een centrale functie bij de behandeling. Van alle deskundigen die we in huis hebben hebben verpleegkundigen het meeste contact met de patiënten. Wij lopen de hele dag op de afdeling rond en observeren het gedrag van de patiënten.”

Welke klachten hebben uw patiënten?

„ Sommigen zijn er zeer slecht aan toe. De hersenfunctie kan zodanig zijn aangetast dat ze na tien seconden vergeten waar ze mee bezig zijn. Anderen kunnen nog behoorlijk functioneren. Voor alle patiënten geldt dat er met het hersenletsel een knik in hun leven is gekomen. Ze zijn andere mensen geworden. We leren patiënten met hun aandoening om te gaan. Sommige van hen gaan na de behandeling weer thuis wonen en zelfs aan het werk. Anderen gaan naar beschermde woonvormen of verpleeghuizen.”

U volgt sinds kort een deeltijdopleiding journalistiek. Waarom?

„Ik hou van schrijven. Dat doe ik al mijn hele leven. Een paar jaar terug heb ik een boek gepubliceerd met reisverhalen. Via de opleiding journalistiek wil ik mijn schrijfkwaliteiten verder ontwikkelen. Ik hoop in de toekomst artikelen te schrijven.”

Tobias Reijngoud

Foto Evelyn Jacq