De docent verpleegkunde

Inke Schaap (34) Studie: Verpleegkunde, Hogeschool Utrecht (1993-1997) en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Maastricht (1997-2002) Werk: docent verpleegkunde, Hogeschool Utrecht Huis: appartement Brutomaandsalaris: 3.200 euro voor 32 uur in de week © Jorgen Krielen / Amsterdam, 13-03-2008 / Inke Schaap Krielen, Jorgen

Wat doet u voor werk?

„Ik geef les aan de opleiding voor Verpleegkundig Specialisten aan de Hogeschool Utrecht. Dat is een masteropleiding voor verpleegkundigen met werkervaring. Ik leer de studenten hoe ze de zorg aan hun patiënten kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door nieuwe behandelmethodes te ontwikkelen. Dat is voor verpleegkundigen geen dagelijkse kost. De meesten zijn vooral met uitvoerende taken bezig en minder met het systematisch nadenken over verbeteringen in de zorg.”

Geeft u daar eens een voorbeeld van?

„Een van mijn studenten werkt op een afdeling waar schizofrene patiënten langdurig behandeld worden. Op de afdeling biedt men voornamelijk psychische hulp. Het viel mijn student echter op dat veel van zijn patiënten overgewicht hebben. Overgewicht is een bijwerking van een bepaald medicijn. Mijn student onderzoekt hoe deze bijwerking kan worden beperkt en hoe de zorg kan worden aangepast. Dan gaat het om het voorlichten van patiënten of het verbeteren van de voeding die ze krijgen.”

Wilt u niet zelf in de gezondheidszorg werken?

„Dat heb ik ook een aantal jaren gedaan. Het was leuk werk maar ik vond de zorg te sterk gereguleerd. Er is een overvloed aan regeltjes en voorschriften. In de thuiszorg bijvoorbeeld is voor elke handeling een vast aantal minuten voorgeschreven. Er is weinig tijd voor een praatje, je moet altijd door. Die productiementaliteit was voor mij reden om weg te gaan uit de zorg. Als docent heb ik meer vrijheid.”

    • Tobias Reijngoud