De docent verpleegkunde

Inke Schaap (34)

Studie: Verpleegkunde, Hogeschool Utrecht (1993-1997) en Gezondheidswetenschappen, Universiteit Maastricht (1997-2002)Werk: docent verpleegkunde, Hogeschool UtrechtHuis: appartementBrutomaandsalaris: 3.200 euro voor 32 uur in de week

Wat doet u voor werk?

„Ik geef les aan de opleiding voor Verpleegkundig Specialisten aan de Hogeschool Utrecht. Dat is een masteropleiding voor verpleegkundigen met een aantal jaren werkervaring. Ik leer de studenten hoe ze de zorg aan hun patiënten kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door nieuwe behandelmethodes te ontwikkelen. Dat is voor verpleegkundigen geen dagelijkse kost. De meeste zijn vooral met uitvoerende taken bezig en minder met het systematisch nadenken over verbeteringen in de zorg.”

Kunt u daar een voorbeeld van geven?

„Eén van mijn studenten werkt op een afdeling waar chronisch schizofrene patiënten langdurig behandeld worden. Op de afdeling biedt men voornamelijk psychische hulp. Het viel mijn student echter op dat veel van zijn patiënten overgewicht hebben. Toch wordt daar in de zorg weinig aandacht aan besteed. Overgewicht is een bijwerking van een bepaald medicijn. Mijn student onderzoekt hoe deze bijwerking kan worden beperkt en hoe de zorg kan worden aangepast. Dan gaat het om zaken als het beter voorlichten van patiënten of het verbeteren van de voeding die ze op de afdeling krijgen.”

U bent afgestudeerd verpleegkundige. Wilt u niet zelf in de gezondheidszorg werken?

„Dat heb ik ook een aantal jaren gedaan. Het was leuk werk maar ik vond de zorg te sterk gereguleerd. Er is een overvloed aan regeltjes en voorschriften. In de thuiszorg bijvoorbeeld is voor elke handeling een vast aantal minuten voorgeschreven. Als je bij een patiënt een wond hebt verzorgd moet je snel weer naar de volgende, ook als de patiënt bijvoorbeeld in de war is of lichamelijke klachten heeft. Er is weinig tijd voor een praatje, je moet altijd door. Die productiementaliteit was voor mij reden om weg te gaan uit de zorg. Als docent heb ik meer vrijheid. Ik kan tot op zekere hoogte de inhoud van mijn lessen zelf invullen.”

    • Tobias Reijngoud