Dalai Lama: aftreden bij escalatie

Op de Dam in Amsterdam protesteerden ongeveer honderd mensen tegen het geweld in Tibet. Foto WFA WFA44T:WAKE VOOR TIBET:AMSTERDAM;18MAR2008-Foto actievoerders op de Dam. Uit solidariteit met de protesten die op dit moment in Tibet gaande zijn tegen de bezetting van Tibet en de onderdrukking van het Tibetaanse volk door China, organiseren International Campaign for Tibet Europe, de Tibet Support Groep Nederland en de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland dinsdag 18 maart 2008 een vreedzame bijeenkomst met fakkels op de Dam. WFA/rvz/str.Rein van Zanen WFA
Op de Dam in Amsterdam protesteerden ongeveer honderd mensen tegen het geweld in Tibet. Foto WFA WFA44T:WAKE VOOR TIBET:AMSTERDAM;18MAR2008-Foto actievoerders op de Dam. Uit solidariteit met de protesten die op dit moment in Tibet gaande zijn tegen de bezetting van Tibet en de onderdrukking van het Tibetaanse volk door China, organiseren International Campaign for Tibet Europe, de Tibet Support Groep Nederland en de Tibetaanse Gemeenschap in Nederland dinsdag 18 maart 2008 een vreedzame bijeenkomst met fakkels op de Dam. WFA/rvz/str.Rein van Zanen WFA WFA

rotterdam. De Dalai Lama zal aftreden als de situatie in Tibet uit de hand loopt. Dat heeft hij gisteren op een persconferentie in zijn ballingsoord Dharamsala in India gezegd. „Aftreden zal dan mijn enige optie zijn”, zei hij, zonder te specificeren wanneer de grens bereikt zou zijn. Als de Dalai Lama (72) over aftreden spreekt, kan hij strikt genomen alleen zijn politieke functie bedoelen. Geestelijk leider blijft hij tot een opvolger is aangewezen. Dat moet de reïncarnatie zijn van een overleden spirituele leider.

De Dalai Lama reageerde gisteren op aantijgingen van de Chinese premier Wen Jiabao eerder op de dag, bij de sluiting van het Chinese Volkscongres in Peking. Die legde de verantwoordelijkheid voor het geweld in Tibet bij de Tibetaanse leider. Volgens Wen is wederom aangetoond dat „de beweringen van de Dalai-kliek dat zij geen onafhankelijkheid maar vreedzame dialoog nastreven, niets dan leugens zijn”.

De Dalai Lama ligt ook onder vuur van mede-Tibetanen. Bij protestmarsen in Dharamsala klonken maandag voor het eerst kritische geluiden tegen de ‘Oceaan der Wijsheid’. Sommigen demonstranten twijfelden openlijk aan de effectiviteit van „de politieke middenweg” die hun leider aanhoudt in het contact met Peking. Veel Tibetaanse jongeren eisen echte onafhankelijkheid, desnoods afgedwongen met geweld. Ook willen zij een boycot van de Olympische Spelen, die de Dalai Lama ongemoeid wil laten.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner zei gisteren dat de Europese Unie moet overwegen de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Peking te boycotten als China geweld blijft gebruiken in Tibet. Zo’n oproep deden ook de voorzitter van het Europees Parlement, Hans Gert Pöttering, en de Europese mediawaakhond Reporters Without Borders. Pöttering zei op de Duitse radio dat de politiek verantwoordelijken voor het geweld tegen Tibetaanse demonstranten geconfronteerd moeten worden met reacties op hun beleid. „We moeten alle opties openhouden.”