China: de Dalai Lama is een duivel

De Chinese autoriteiten hebben vandaag weer fel uitgehaald naar de Tibetaanse regering in ballingschap. De leider van de Communistische Partij in Tibet, Zhang Qingli, zei tegen partijgenoten dat „de Dalai een wolf in monnikskleren is, een duivel met een menselijk gezicht maar het hart van een beest”. Volgens hem is de Chinese regering nu „verwikkeld in een [..] strijd op leven en dood met de vijand”.

Eerder had premier Wen Jiabao al in ongewoon felle termen de Tibetaanse geestelijk leider verantwoordelijk gehouden voor de rellen in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa, afgelopen vrijdag.

De Dalai Lama riep vanuit zijn ballingsoord Dharamsala in het noorden van India beide partijen op het geweld te staken. „Geweld is tegen de menselijke natuur. We moeten geen anti-Chinese gevoelens ontwikkelen. Of we het nu leuk vinden of niet, we moeten met elkaar samenleven.”

Volgens Chinese staatsmedia hebben meer dan honderd Tibetanen gehoor gegeven aan de oproep om zichzelf in Lhasa aan te geven, in ruil voor strafvermindering. Het door de staat gecontroleerde persbureau Xinhua meldt dat er sinds de onlusten vorige week ontstonden op meer dan 300 plaatsen branden zijn gesticht. Buitenlandse journalisten worden geweerd.

Ook uit de omliggende provincies met grote Tibetaanse gemeenschappen komen meldingen van onrust. Gisteren zouden in Gansu demonstranten die een overheidsgebouw probeerden te bestormen met traangas zijn verjaagd.

In New Delhi zijn vandaag de leden van het Tibetaanse parlement in ballingschap samen met tientallen boeddhistische monniken in hongerstaking gegaan.

De vicevoorzitter van het Chinese organisatiecomité van de Olympische Spelen, in augustus in Peking, zei vandaag dat het plan om de Olympische fakkel naar de top van de Mount Everest te brengen volgens plan doorgaat. Maandag wordt de fakkel aangestoken in Olympia. Begin mei, als de weersomstandigheden het meest gunstig zijn, moeten Chinese bergbeklimmers de vlam naar de top brengen. Volgens vicevoorzitter Jiang Xiaoyu „is de situatie in Tibet in feite gestabiliseerd”.

Gisteren demonstreerden Tibetanen voor het hoofdkantoor van het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne. (AP, Reuters, AFP, BBC)