Bertelsmann zet boekenclub ECI te koop

Het Duitse mediaconcern Bertelsmann overweegt de verkoop van zijn boeken- en muziekclubs. Het Nederlandse bedrijf ECI en de andere onderdelen van Bertelsmanns detailhandelsdivisie hebben veel last van de concurrentie van internet. Consumenten bestellen tegenwoordig sneller boeken of muziek in een webshop dan in een winkel van Bertelsmann. De boeken- en muziekclubs haalden in 2007 een bedrijfsresultaat (voor afschrijvingen) van 10 miljoen euro. In 2006 was het bedrijfsresultaat van het onderdeel nog 110 miljoen euro.

Het Duitse mediaconcern zag de nettowinst in 2007 met 80 procent dalen naar 405 miljoen euro. De omzet daalde vorig jaar met 2,8 procent naar 18,8 miljard euro.

De concurrentie van webwinkels is het zwaarst in de Verenigde Staten, meldt Bertelsmann. De muziek- en boekenclubs waren in de jaren vijftig en zestig de drijvende kracht achter de groei van Bertelsmann. De activiteiten die het concern nu wil afstoten, worden gezien als het ‘historische hart’ van het concern.

Bertelsmann betaalde vorig jaar ook de rekening voor zijn investeringen in de (illegale) muziekdienst Napster. Schikkingen wegens inbreuk op auteursrechten kostten het Duitse concern vorig jaar honderden miljoenen euro’s. Bertelsmann kocht rechtszaken af met Warner Music, EMI en (al in 2006) Universal Music.

Bertelsmann is eigenaar van onder meer televisieconcern RTL, uitgeverij Gruner+Jahr en (deels) muziekmaatschappij Sony BMG.