Zij wisten natuurlijk allang wie Michiel was

Je vraagt je af waar al die Breezersletjes hun vakkennis vandaan halen, want in de krant staat steeds dat kinderen nul tot geen seksuele voorlichting krijgen. Van hun ouders niet, en op school ook niet. Ik geloof dat er bij mij ook nooit enige voorlichting ingegaan is. Alles wat ik wist van seks maar nooit durfde te bespreken, had ik uit een plakkerig sekstijdschriftje dat ik rond mijn twaalfde op het schoolplein vond, een boekje dat laatst opdook tussen mijn oude kindertekeningen en dat ik nog steeds vrij shockerend vond.

‘In je blootje’ was het geruststellend onsexy thema van een van de eerste lessen ‘relaties en seksualiteit’, die ik bijwoonde op basisschool Het Galjoen in een winderige Vinexwijk in Den Hoorn. De juf van groep acht, Juf Linda, vertelde aan de kinderen dat zij het hele weekend had zitten nadenken waar zij zich nou op haar gemak voelde in haar blootje. De conclusie was: ‘Onder de douche en bij Michiel.’ De kinderen knikten begrijpend. Zij wisten natuurlijk allang wie Michiel was. Dat was de vriend van Juf Linda. Waarschijnlijk een figuur van mythische proporties.

Op een Amsterdamse school had zo’n intieme mededeling van de juf tot veel hilariteit en hoog gegil geleid, maar in Den Hoorn bleef het rustig.

De kinderen mochten al hun bespiegelingen over bloot zijn opschrijven, en daarna volgde er, zoals dat hoort, een groepsdiscussie. Een meisje zei: ‘Bloot zijn is toch wel een privéstukje van jezelf.’ Een jongen zei: ‘Als bij een meisje dit al een beetje gaat groeien, moet ze het bedekken’, en maakte daarbij vage gebaren rondom zijn borst. En Juf Linda zei met enige regelmaat: ‘Wat jij voelt, is nóóit fout.’

Ik had in de lesmap een module over jongensbesnijdenis gezien, en een quiz over anticonceptie, maar ik dacht niet dat deze schatten, en Juf Linda, daar al helemaal klaar voor waren. Aan het eind van de les mochten de kinderen dingen over bloot zijn schrijven op een papier dat ze aan niemand voor hoefden te lezen. ‘Want je mág er wel over praten, maar dat hóéft niet’, zei Juf Linda.

Het was een invuloefening met zinnen als ‘Ik wil wel bloot zijn in...’ en ‘Ik wil niet bloot zijn in...’ De klas schreef in stilte. Ik zag hoe een meisje invulde: ‘Ik wil niet bloot zijn in een stad en in een dorp.’

Lees alle columns van Aaf op nrcnext.nl/aaf

    • Aaf Brandt Corstius