Zespotigheid insect ontstond éénmaal

Rotterdam, 18 maart. Het ontwerp van een lichaam met zes poten zoals dat kenmerkend is voor alle insecten op aarde is in de evolutie maar één keer ontstaan. Dat concluderen biologen van de Vrije Universiteit Amsterdam na analyse van het DNA van het springstaartje Folsomia candida. Dat dier heeft ook zes poten, maar behoort niet tot de orde van de Hexapoda, waarin behalve de insecten ook kreeftachtigen zijn ondergebracht. De onderzoekers publiceren hun resultaten in het blad BMC Evolutionary Biology. Hun conclusies gaan in tegen eerder Italiaans onderzoek, dat de springstaartjes buiten de Hexapoda plaatste. Daarmee suggereerden de Italianen dat de evolutie van zes poten tenminste tweemaal heeft plaatsgevonden. Nu is bewezen dat springstaarten wel degelijk ook Hexapoda zijn.