VS: Brazilië moet waakzaam zijn na vondst cocaplantages

Amerikaanse drugsbestrijders hebben Brazilië gisteren opgeroepen tot ‘waakzaamheid’, nadat politie en het leger van het Zuid-Amerikaanse land vrijdag tijdens een gezamenlijke operatie vier kleine velden coca hadden gevonden.

Het was voor het eerst dat coca, de belangrijkste grondstof voor de harddrug cocaïne, in Brazilië ontdekt werd. Volgens een hoge legerofficier duidt de ontdekking erop dat de drugsproducenten nieuwe locaties zoeken voor de cocateelt. De plantages bevonden zich nabij het jungle-achtige drielandenpunt met Peru en Colombia. Die twee landen doen veel moeite om de coca op hun grondgebied te verdelgen.

Voorheen werd het niet waarschijnlijk geacht dat coca ook zijn intrede zou doen in Brazilië. Doorgaans wordt de plant alleen geteeld in het Andesgebergte van de buurlanden Peru, Bolivia en Colombia. „De Braziliaanse wetshandhavers moeten waakzaam zijn om te voorkomen dat het een belangrijke producent wordt”, aldus de Amerikaanse anti-narcoticabrigade DEA.

Mogelijk is de nu ontdekte coca eerst genetisch gemodificeerd om de plant geschikt te maken voor het oerwoudklimaat. Dit gebeurde eerder ook in Colombia waar de drugskartels proberen de verdelging van coca te ondervangen door ‘supercoca’ te kweken waar meer blaadjes van afkomen.

De plantages, met een totale oppervlakte van honderd hectares, werden opgespoord met behulp van satellietbeelden. Ze lagen 150 kilometer ten zuiden van de Braziliaanse junglestad Tabatinga. Dit gebied kent amper grensbewaking en wordt door de Colombiaanse kartels al jaren veel gebruikt om cocaïne de Braziliaanse markt op te krijgen of via havens in Brazilië te verschepen naar Europa. Naast de plantages was een drugslaboratorium ingericht.

De circa 7.000 planten stonden op het punt geoogst te worden en zouden ongeveer 12 kilo cocaïne hebben kunnen opleveren: niet veel in een continent waar de politie regelmatig tonnen drugs confisqueert. De aangetroffen coca is vernietigd. Er zijn geen arrestaties verricht. (AP, Reuters)