Verwachte renteverlaging stuwt koersen

Aandelenbeurzen in Europa stonden rond de middag flink in de plus. Aanleiding is de verwachte renteverlaging van de Amerikaanse centrale bank, later vandaag. Vooral financiële instellingen doen het goed.

Vanavond wordt het rentebesluit van de Federal Reserve bekendgemaakt. Analisten en beleggers houden rekening met een renteverlaging van 0,75 tot 1 procentpunt. Een verlaging met een vol procentpunt zou de grootste renteverlaging sinds 1984 zijn.

Gisteren waren veel beurzen nog in mineur. Zorgen over een mogelijk overslaan van de problemen bij de Amerikaanse zakenbank Bear Stearns naar andere financiële instellingen drukten de koersen. Later vandaag zouden de Zwitserse bank UBS en de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers hun cijfers over het eerste kwartaal bekendmaken. De angst voor nieuwe miljardenafschrijvingen als gevolg van de kredietcrisis bepaalde de stemming.

Beleggers zochten hun heil in veilige havens als goud en staatsobligaties. De euro werd weer duurder ten opzichte van de dollar (1,59 dollar voor een euro), en goud bereikte een nieuwe record van 1.030,80 dollar voor een troy ounce (31,1 gram).

Wall Street wist gisteren na een extreem beweeglijke handelsdag net in de plus te eindigen. Europa eindigde gisteren in de min, maar maakte vanmorgen een groot deel van de verliezen goed. In Amsterdam noteerden financiële instellingen ING en Aegon aan het eind van de ochtend respectievelijk 2,6 en 2,4 procent hoger. De AEX zelf stond 1,3 procent in de plus.

In Groot-Brittannië maakte de onlangs genationaliseerde bank Northern Rock vanmorgen een uitgebreid saneringsprogramma bekend. Bij de bank verdwijnen zo’n 2.000 van de in totaal 6.500 banen en wordt de beleggingsportefeuille gehalveerd. De bank wil de komende drie tot vier jaar de miljardenschuld die zij door de crisis heeft bij de Bank of England terugbetalen. De sanering moet in 2011 afgerond zijn.

In Duitsland riep de baas van Deutsche Bank, Josef Ackermann, in een toespraak in Frankfurt de hulp in van regeringen, centralebankiers en financiële instellingen. Ackermann is ervan overtuigd dat commerciële banken de crisis niet meer alleen kunnen bezweren, zei hij.

Breaking views: pagina 17

Lees meer over de kredietcrisis op nrc.nl/kredietcrisis