Van der Aat directeur Ajax

Voetbalclub Ajax heeft Henri van der Aat aangetrokken als interim-directeur. Hij bereikte gisteren overeenstemming over een contract voor minimaal zes maanden. Van der Aat (51) is vandaag begonnen met zijn werkzaamheden. Hij neemt de taken over van algemeen directeur Maarten Fontein. Die ging eerder deze maand akkoord met een vertrekregeling. Hij was onder vuur gekomen in het rapport van de commissie-Coronel die de club onlangs doorlichtte.

Van der Aat gaat zich bij Ajax vooral richten op commercie, media en communicatie. Hij was de afgelopen maanden ook al interim-directeur van de wielerploeg van Rabobank. Van der Aat is tevens directeur van een sportmarketingbureau en lag aan de basis van het Holland House tijdens de Olympische Spelen. Die rol zal hij tijdelijk aan anderen overdragen.

Van der Aat is oud-zeiler en voormalig bondscoach van de Nederlandse zeilploeg. Maar hij heeft ook iets met voetbal. „Ik ben naast het oude Ajax-stadion geboren. Ik heb mijn hele leven gevoetbald, ook tegen Ajax. Maar een contract heb ik nergens kunnen afdwingen. Wel ging ik vaak kijken naar Ajax. Ik ben mijn hele leven al supporter van de club.”

Van der Aat gaat zich eerst concentreren op enkele lopende zaken. „Bijvoorbeeld de invulling van het contract met de nieuwe shirtsponsor Aegon en de uitwerking van de samenwerking met de Chinese partners. En we onderhandelen met sponsors en leveranciers over verlenging van de lopende overeenkomsten.” Hij gaat zich niet met het voetbal bemoeien. „Daar is Martin van Geel verantwoordelijk voor, niet ik”, zei hij. „Met financieel directeur Jeroen Slop vormen we een driekoppige directie, met allemaal onze eigen taken en verantwoordelijkheden.”

Van der Aat blijft minimaal zes maanden „De huidige raad van commissarissen wordt grotendeels vervangen en dat gaat de komende maanden gebeuren. De raad wil de aanstelling van de nieuwe algemeen directeur aan de nieuwe mensen overlaten.” (ANP)