Televisie Voorkeur

De NOS zendt de komende dagen rechtstreeks de Europese kampioenschappen zwemmen uit die in Eindhoven worden gehouden, met vandaag onder meer het langebaanzwemmen. Verder wordt een samenvatting uitgezonden van het schoonspringen en synchroonzwemmen. Ned. 2, 18.00-20.00u. Bianca and Sonja Van Der Velden of Netherlands compete in the synchronised swimming preliminary duet technical routine at the European Swimming Championships in Eindhoven, March 14, 2008. REUTERS/Wolfgang Rattay (NETHERLANDS) REUTERS

actualiteiten

EénVandaag. Reacties op de uitspraak van de Hoge Raad over de eventuele heropening van de Deventer moordzaak. Advocaat-Generaal Machielse adviseerde de Hoge Raad om de herzieningsaanvraag van Ernst Louwes als ongegrond af te wijzen. Verder een reportage over de mosselproductie. Vissers zijn woest. Ze hadden met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgesproken dat ze mosselvangst duurzamer zouden maken. Dit project zou een aantal jaar duren en was al in volle gang. Nu de vissers opeens helemaal geen mosselzaad meer uit de Waddenzee mogen halen, kunnen ze niet verder met deze ontwikkeling. Vogelbeschermers en waddenjongens lijken definitief de slag gewonnen te hebben. Ned.1, 17.59-18.45u.

Nova/Den Haag Vandaag. Afhankelijk van de uitspraak van de Hoge Raad over de Deventer moordzaak – nog niet bekend bij de deadline voor deze pagina –- een interview met de klusjesman Michaël de Jong en een reportage over de aanpak van dierenrechtenactivisten, afgezet tegen Engeland, waar de agressie en het geweld van sommige groepen dierenactivisten met succes wordt bestreden. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gast o.a. Robbert Ammerlaan van uitgeverij De Bezige Bij, die wordt beschouwd als een van de machtigste personen in boekenland. Verder aandacht voor de weduwen van Anton Heyboer, die uit 80.000 schilderijen een tentoonstelling samenstelden. En een masterclass over de situatiekomedie Seinfeld, gegeven door zanger/acteur Jeroen van Koningsbrugge en cabaretier Tijl Beckand. Matthijs van Nieuwkerks tafeldame is Candy Dulfer. Ned.3, 19.30-20.15u.

Phara. Informatief praatprogramma met Phara de Aguirre en Lieven Van Gils met vanavond o.a. de Vlaamse socialistische politicus ex-minister Luc Van den Bossche, die ‘als een fijnbesnaarde poëet’ een gedicht heeft geschreven over de regeringsvorming in België. België 2, (Canvas), 23.05-23.40u.

Documentaire

Eén wereld: Virtuele liefde. Second Life is een virtuele wereld waarin miljoenen mensen alternatieve ego’s (avatars) aannemen en als individuen in die wereld leven. In drie jaar tijd is de website uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen, met meer dan 3, 5 miljoen ‘bewoners’. De documentaire toont wat er gebeurt als avatars van Second Life verliefd worden, en als fantasie meer als realiteit gaat aanvoelen. De Amerikaanse Carolyn, 37, brengt met haar virtuele minnaar Elliot 18 uur per dag door op Second life. Ze heeft Elliot nog nooit in werkelijkheid ontmoet, maar nu is het zover: na negen jaar huwelijk laat ze haar man en hun vier kinderen achter en vliegt ze naar Londen om daar een nieuw leven te beginnen met Elliot. België 1, (Eén), 21.30-22.05u.

ONE life: Rock star parents. Gesprekken met de ouders van rocksterren, o.a. Courtney Love, Suggs, rapper Asher D, de leider van de Red Hot Chili Peppers, Anthony Kiedis en Amy Winehouse, wier vader eerder zijn afschuw uitsprak over haar drank- en drugsgebruik. BBC 1, 23.35-0.15u.

informatief

This world: Lethal solution. In de Verenigde Staten worden terdoodveroordeelden meestal met een reeks injecties om het leven gebracht. Maar de executies zijn stopgezet en het Amerikaanse Hooggerechtshof onderzoekt of deze methode niet in strijd is met de mensenrechten. BBC 2, 20.00-20.50u.

Ten einde raad. Mensen zijn belangrijker dan regels. Zakenvrouw Annemarie van Gaal zet zich in voor mensen die zijn vastgelopen in de bureaucratie. Ned.1, 22.30-23.00u.

Ons een zorg! Tweede deel van een negendelige serie reportages waarin kinderen worden gevolgd die om verschillende redenen en onder verschillende omstandigheden bij de jeugdzorg terechtkomen. Door de ogen van de kinderen wordt getoond hoe het is om door de jeugdzorg geholpen te worden. Met o.a. het vervolg van de crisissituatie door een scheiding bij de familie Keeren. Ned.2, 23.30-0.00u.

Film 2008. Filmmagazine, met vanavond aandacht voor de familie-fantasyfilm The Spiderwick Chronicles en de relatiekomedie Lars and the Real Girl . Verder een vraaggesprek met de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro, bekend van Hellboy en Pan’s Labyrinth. Presentatie Jonathan Ross. BBC1, 0.15-0.45u.

sport

RTL Voetbal: KNVB Beker. Rechtstreeks verslag van de halve finale tussen Feyenoord en NAC. RTL 7, 19.50-23.15u.

Sporza: Studio 1 De cup live. Live-verslag van de wedstrijd Standaard Luik-AA Gent. België 2 (Canvas), 20.35-23.02u.

amusement

Crazy 88. Stuntserie met Fear Factor-achtige elementen, waarin een mannenteam en een vrouwenteam met min of meer bekende Nederlanders ‘rare of enge’ dingen moeten doen, zoals tongzoenen met bejaarden, slagroom van iemands billen likken en je in je kruis laten trappen. Peer Mascini is spelleider. Ned.20.15-23.00u.