Surinaamse tri

Voor 2 personen:250 gram tri1 kleine ui, gepeld, fijngesneden2 tenen knoflook, gepeld, fijngesneden2 trostomaten, ontveld, fijngesneden1 Madame Jeanette (facultatief)1 piepklein maggiblokje

Tri is de naam die Surinamers geven aan gedroogde vis die uit hun moederland wordt geïmporteerd. De middelgrote, zilverwitte vissen zijn onder Surinamers in Nederland zeer geliefd, terwijl Nederlanders nauwelijks afweten van hun bestaan. Tri wordt gevangen in het brakke water van riviermondingen in Suriname – half ingesloten, trechtervormige zones met getijdenwerking die wordt gebruikt bij de fuikvisserij op tri. De kuil (zak) van de fuiken hangt los en wordt door eb en vloed gespannen. Op gezette tijden wordt er uitgevaren, de zakken worden boven water gehaald en de inhoud overgedaan in het bootje. Het is duurzaam gevangen vis waar geen sonar of verwoestend visnet aan te pas komt.

De bereidingswijze van tri is van Javaanse oorsprong en werd lang geleden door Javanen in Suriname geïntroduceerd. Een Surinaamse die bij mij natte rijst (risotto) kwam eten nam een gevarieerd Surinaams voedselpakket mee om mij kennis te laten maken met haar keuken. Daar zat ook een zak met tri bij. Dit is haar recept.

Bereiding: Week de tri een dag in een met koud water gevulde spoelbak van het aanrecht. Als de kraan even zachtjes mag blijven lopen zweven de vissen in het rond en een leukere vissenkom is niet denkbaar (laat Marianne Thieme het maar niet horen.) Snijd de kop af van de geweekte vissen, open de buik, verwijder de spaarzame witte ingewanden, snijd het visvlees in reepjes en dep ze droog. Verhit de olie in een hapjespan en bak hierin de tri tot de reepjes knapperig worden. Voeg uien, knoflook en tomaten toe, verkruimel het bouillonblokje boven de pan, roer alles even om en laat het op matig vuur 10 tot 12 minuten stoven; liefhebbers stoven nog zo’n hete Madame Jeanette (in haar geheel) mee voor de smaak. Bij tri wordt kousenband gegeten, in korte stukjes gesneden en in de wok gebakken met ui, knoflook, tomaat, snufje suiker en een verkruimeld maggiblokje.

Florine Boucher

Morgen: Viskerrie met Thaise aubergines