Shell houdt de olie- en gasreserves op peil

Energieconcern Shell heeft zijn olie- en gasreserves vorig jaar op peil weten te houden. Dat heeft het bedrijf gisteren bekendgemaakt tijdens de presentatie van zijn langetermijnstrategie in Londen.

De verwachting was dat Shell zou interen op zijn reserves, met name door een tegenvaller in Rusland. Het moest daar de helft van het Sachalin-project afstaan aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom. Het project is een van de grootste geïntegreerde olie- en gasprojecten ter wereld.

Het feit dat Shell bij de presentatie van de jaarcijfers eerder dit jaar zijn reserves niet bekend wilde maken, terwijl de meeste andere grote internationale energiemaatschappijen dat wel deden, versterkte bij analisten het idee dat Shells reserves in 2007 waren gekrompen. De reserves worden gezien als het levensbloed van de energiemaatschappijen.

Uit de cijfers blijkt nu dat de totale reserves van Shell vorig jaar vergelijkbaar waren met die van het jaar daarvoor. Ze bedroegen 11,9 miljard vaten olie-equivalent.

Dat de reserves ondanks de tegenvaller in Rusland gelijk bleven kwam onder meer door een uitbreiding van de activiteiten in Canada, waar Shell olie wint uit teerzanden. Shell kocht het resterende belang van Shell Canada en vergrootte daarmee zijn oliereserves.

Het energieconcern maakte vorig jaar bekend de komende jaren 15 tot 18 miljard dollar (10 tot 12 miljard euro) te willen investeren in Canada. Bestuursvoorzitter Jeroen van der Veer zei gisteren dat de Canadese provincie Alberta de potentie heeft een van de belangrijkste productiegebieden van het olieconcern te worden.

Artikelen over de hoge olieprijs staan op nrc.nl/olie