Schrijver Italië: Politici zwijgen over de maffia

Nu de Italiaanse verkiezingscampagne in volle gang is, groeit het verwijt dat politici de maffia doodzwijgen. Tijdens een demonstratie in de Zuid-Italiaanse stad Bari riepen 100.000 demonstranten: ‘Basta tegen de stilte’.

In de krant La Repubblica trok de antimaffiaschrijver Roberto Saviano zaterdag en zondag van leer tegen de politiek. Zaterdag zei hij in een interview dat linkse en rechtse partijen hem graag als kandidaat hadden willen hebben. Ze deden hem allerlei beloften over antimaffiamaatregelen, maar Saviano heeft besloten het aanbod van de partijen af te slaan. Want, zo constateert hij: „Helaas is de strijd tegen de maffia de grote afwezige tijdens deze verkiezingscampagne.”

De 28-jarige schrijver van Gomorra staat sinds de publicatie van zijn wereldberoemde boek over de Napolitaanse Camorra onder permanente politiebewaking. Van het boek werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren verkocht. Bij herhaling is Saviano bedreigd door de maffia. Vrijdag nog uitten maffiosi tijdens een rechtszaak waarbij zij terechtstonden dreigementen aan het adres van Saviano.

Die dreiging weerhield hem er zondag niet van om in een eigen artikel er op te wijzen dat de maffiaclans in Zuid-Italië stemmen kopen. „Vroeger kreeg je in ruil een baan. Nu betalen ze je telefoon- of energierekening voor twee maanden.”

Bij de laatste verkiezingen was de trend een mobieltje. Met dat telefoontoestel moest de kiezer een foto maken van zijn stembiljet als bewijs dat hij belofte had gehouden.

Saviano: „Niemand zal deze verkiezingen winnen. Als we niet onmiddellijk de kwestie van de maffia’s aanpakken, zullen opnieuw zij zegevieren.” Volgens hem is in Italië nog nooit een verkiezing gewonnen zonder het verhandelen van stemmen. „Iedereen weet het, maar niemand durft het aan te pakken.”