Poetin ziet kans op betere relaties met Washington

Aan de vooravond van zijn aftreden ziet de Russische president Poetin kans op verbetering van de Russisch-Amerikaanse betrekkingen. Hij maakt die kans op uit een brief van zijn ambtgenoot George W. Bush die hij een week geleden ontving.

Over de inhoud van het presidentiële schrijven liet Poetin zich niet uit. Maar volgens ingewijden kan de brief worden opgevat als een poging van Washington om Moskou te polsen over bereidheid tot samenwerking op het gebied van een aantal moeilijke onderwerpen, zoals de plaatsing van een Amerikaans raketschild in Polen en Tsjechië.

Poetin onthulde het bestaan van de brief in een verklaring die hij gaf na een ontmoeting met de Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken en Defensie, Condoleezza Rice en Robert Gates, gisteren in het Kremlin. Die ontmoeting verliep in een opvallend ontspannen sfeer en verschilde hemelsbreed van de kille ontvangst die de Amerikaanse bewindslieden tijdens hun vorige bezoek, in oktober vorig jaar, ten deel viel.

Voor het gesprek met Poetin werden Rice en Gates ontvangen door de aanstaande president Dmitri Medvedev. Die ontmoeting verliep op een nog ontspannener manier. Wel maakte ook Medvedev zijn zorgen kenbaar over het raketschild, al zei hij belang te hechten aan voortgaande onderhandelingen.

Vandaag voeren beide Amerikanen gesprekken met hun Russische ambtgenoten van Buitenlandse Zaken en Defensie. Behalve het raketschild zullen ook het CFE-verdrag over conventionele wapens, dat Rusland vorig jaar in de ijskast zette, en het START-verdrag over strategische kernwapens, dat volgend jaar afloopt, gesprekspunten zijn.

Poetins enthousiasme over de brief van Bush is enigszins in tegenspraak met verklaringen uit beide kampen van de afgelopen maanden dat over het raketschild niet te onderhandelen valt. De Amerikanen zouden geen enkele concessie willen doen, terwijl de Russen dat juist eisen.

Het bezoek vindt plaats kort voor de NAVO-top van begin april in Boekarest. Bush en Poetin zullen elkaar daar voor het laatst als staatshoofden van hun respectievelijke landen ontmoeten.