Omstreden, maar liefdadig

Roland Arnall wilde als ambassadeur in Nederland de banden tussen moslims en het Westen verbeteren. Hij kwam in opspraak als hypotheekverstrekker.

Arnall Foto Bas Czerwinski 08-03-2006, DEN HAAG. DE NIEUWE AMERIKAANSE AMBASSADEUR IN NEDERLAND, ROLAND E. ARNALL, TIJDENS EEN KENNISMAKING BIJEENKOMST VOOR DE PERS IN DE AMERIKAANSE AMBASSADE. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Met het onverwachtse overlijden, gisteren, van de Amerikaanse oud-ambassadeur in Nederland Roland Arnall (68) verliest de wereld niet alleen „een goede kerel”, maar ook „one of the godfathers of subprime”. Zo formuleert zijn oud-collega Jon Dario het vandaag in de Orange County Register, de lokale krant van het Californische district van waaruit Arnalls bedrijf Ameriquest in de jaren negentig risicovolle hypotheken begon te verkopen.

Deze zogeheten subprime-leningen – verstrekt aan de onderkant van de markt – liggen nu ten grondslag aan de kredietcrisis die de financiële markten in haar greep heeft. Ameriquest was vorig jaar een van de eerste kredietverstrekkers die in ernstige problemen kwamen. Van het bedrijf is niet veel meer over sinds het werd opgekocht door Citigroup.

In 2006 moest Arnall al een miljoenenschikking treffen met de Amerikaanse justitie omdat zijn bedrijf misleidende informatie over leningsvoorwaarden had verstrekt. De Amerikaanse Senaat had de benoeming van Arnall als ambassadeur tot die schikking maandenlang tegengehouden.

Zijn voordracht door president Bush werd algemeen toegeschreven aan de 12 miljoen dollar die hij en zijn vrouw doneerden aan diens herverkiezingscampagne in 2004. Ook deed Arnall veel aan charitas. Zo was hij als kind van naar Frankrijk gevluchte Oost-Europese joden nauw betrokken bij de stichting van het Simon Wiesenthal Centrum, dat de herinnering aan de holocaust levend moet houden. Verder doneerde hij onder meer aan dierenasiels en universiteiten in Californië. Het kapitaal hiervoor vergaarde hij door zich op te werken van bloemenverkoper tot onroerendgoedhandelaar en hypotheekverstrekker.

Als ambassadeur zette Arnall zich in om de banden tussen moslims en het Westen te verbeteren. Hij hoopte dat Nederland hierbij kon leren van het immigratieland dat de Verenigde Staten vormen.

Vorige maand vroeg Arnall president Bush om ontslag wegens de ernstige ziekte van zijn zoon. Op 7 maart trad hij officieel terug als ambassadeur. Bij terugkeer in Californië, zo bericht de Los Angeles Times vandaag, werd woensdag uitgezaaide slokdarmkanker bij hem ontdekt. Gistermorgen overleed hij. Hij laat een vrouw en twee kinderen achter.