Olympische vlam schaadt de Nepalese economie

In een nieuwe poging om de oplaaiende protesten voor een `Vrij Tibet` voor de buitenwereld verborgen te houden, zet China de regering van Nepal onder druk om de Mount Everest af te sluiten voor bergbeklimmers. In de periode tot medio mei wordt de Olympische vlam door de Chinezen naar de top van de hoogste berg ter wereld gedragen, op weg naar Peking. De Everest ligt precies op de grens tussen Tibet en Nepal. De vrees bestaat dat bergbeklimmers vanuit Nepal van deze bijzondere gelegenheid gebruik willen maken om hun woede over een halve eeuw Chinese onderdrukking in Tibet kenbaar te maken door op de top een protestbijeenkomst te organiseren en een vlag met `Free Tibet` te planten als de vlam daar langs komt.

Er zijn grote groepen Nepalezen, zoals sherpa`s, die hun bestaan te danken hebben aan het beklimmen van hoge bergen in de Himalaya. Elk jaar verdienen duizenden Nepalezen hun geld door zich als gidsen te verhuren en logistieke ondersteuning van dit soort toerisme aan te bieden.

China dwingt de Nepalese regering om in de komende periode de beklimming van de Everest te verbieden.

Dit heeft als gevolg dat grote expedities worden afgelast, momenteel. Zelfs trektochten tot in het basiskamp van de Everest worden verhinderd. Terecht lopen de mensen in Kathmandu te hoop om te protesteren tegen deze verregaande inmenging in andermans zaken, die behalve politieke nu ook economische consequenties heeft.