Minder eisen aan opzet topklassen

Geen verplichte lichtinstallatie, geen extra veiligheidseisen en pas vanaf seizoen 2010-2011 instroming van één degradant uit de eerste divisie in plaats van twee. Het bestuur amateurvoetbal van de KNVB heeft deze wijzigingen aangebracht in de plannen voor de vorming van drie topklassen met ingang van 2009-2010. Het voorstel alle lagere klassen van de standaardelftallen uit te breiden van twaalf naar veertien clubs blijft ongewijzigd. De amateurclubs kunnen volgende maand reageren op de bijgestelde plannen. Op 31 mei stemmen zestig afgevaardigden over de invoering van deze hervormingen in het amateurvoetbal, die al volgend seizoen gevolgen hebben voor promotie en degradatie.

KNVB-directeur Ruud Bruijnis is ervan overtuigd dat er voldoende draagvlak is voor de nieuwe opzet. Hoewel een onderzoek heeft uitgewezen dat 70 procent van de 84 hoofdklasseclubs tegen de komst van de topklassen is. Bruijnis: „Als ik contact heb met bestuurders van amateurverenigingen tonen zij zich zelden een tegenstander van de topklassen.”

De nieuwe, hoogste afdeling in het amateurvoetbal wordt gevormd door 24 zaterdag- en 24 zondagclubs. De topklasse is bedoeld om meer spanning, toeschouwers en commerciële aantrekkingskracht te creëren. De kampioen heeft het recht op promotie naar de eerste divisie in het betaald voetbal. Ziet de winnaar er van af dan komt de nummer twee of de nummer drie van de kampioenscompetitie in aanmerking.

Ook als er geen clubs degraderen zou er ruimte kunnen komen voor nieuwe namen in de eerste divisie. FC Eindhoven heeft van de afdeling betaald voetbal van de KNVB een brief gekregen met het verzoek de proflicentie vrijwillig in te leveren. De bond twijfelt aan het bestaansrecht van de club. Eindhoven zal na een eventuele liquidatie niet worden ingedeeld in de nieuwe topklasse, liet Bruijnis gisteren weten. De club moet onder aan de ladder van het amateurvoetbal beginnen en zich vanuit de vierde of derde klasse omhoogwerken.

Verschillende clubs waren tegen de verplichte aanschaf van een lichtinstallatie, die nodig is voor midweekse duels. Van alle hoofdklasseclubs heeft 35 procent geen adequate lichtinstallatie.

Door de topklasseclubs pas in de tweede bekerronde te laten instromen wordt in augustus extra speeltijd gecreëerd. Als de clubs akkoord gaan met de plannen zal het seizoen in het amateurvoetbal vanaf 2009-2010 doorlopen tot half mei, in plaats van eind april.